Rague Ali Yussuf med på Säpos lista över misstänkta terrorfinansiärer

Till vänster, Rague och Stefan. I mitten en kille som går med flaggan på stan. Uppe till höger, Rague och Mona. Nere til höger, Ragues attack mot Aftonbladet.
  • Måndag 12 Dec 2016 2016-12-12
E-post 1240

STOCKHOLM Gävle Islamiska Centers talesperson Rague Ali Yussuf finns med på Säkerhetspolisens lista över misstänkta terrorfinansiärer. Listan har överlämnats till skatteverket som upptaxerat Rague med totalt 100 000 kronor. Det avslöjar lokaltidningen Gefle Dagblad.

Den 27 februari i år kunde Nyheter Idag visa att Rague Ali Yussuf syns på bilder ihop med statsminister Stefan Löfven, men även dåvarande nationell samordnare mot våldsbejakande extremism Mona Sahlin. Han har även synts på bild tillsammans med fackpampen Karl-Petter Thorwaldsson och han har varit invald i styrelsen för Ungdom Mot Rasism.

Han förefaller även, enligt egna bilder och uppdateringar i sociala medier, tidigare haft ett engagemang inom Socialdemokraterna och ungdomsförbundet SSU. Men han har även varit invald som nämndeman på Miljöpartiets mandat, ett uppdrag som blev ytterst kort då han inte hade svenskt medborgarskap.

Då var han i blåsväder efter att ha försvarat islamiska statens flagga.

– Det är en flagga som jag skulle kunna gå runt med på stan. Bara för att rasister går runt med Sveriges flagga betyder inte det att det är rasisternas flagga, sade han då till Gefle Dagblad.

Är helt oförstående till varför han är på Säpos lista

När Ragues inställning till terrorstaten IS flagga uppmärksammades, rapporterade även Gefle Dagblad att hans dåvarande styrelsekollega i Gävle moské Ali Al-Ganas laddat upp olika bilder på IS-flaggan, på vissa bilder tillsammans med automatvapen.

Nu avslöjar Gefle Dagblad att Säkerhetspolisen lämnat över en lista på misstänkta terrorfinansiärer till Skatteverket. På den listan finns 400 individer varav 65 upptaxerats av skatteverket. En av de som upptaxerats är Rague Al Yussuf med skattetillägg för år 2014 med 40 000 kronor och för år 2015 med 60 000 kronor.

När lokaltidningen talar med honom berättar han att det har förekommit en del insättningar på hans konto, men han kan inte erinra sig vad dessa penningtransaktioner har handlat om. Samtidigt är han helt säker på att transaktionerna är helt legitima.

–Ibland finns det folk som har kontanter och vill att jag hjälper dem att betala en räkning, förklarar han som ett exempel.

Och att han, av alla människor, har kommit att listas av Säpo som misstänkt terrorfinansiär är han helt oförstående till.

– Inte överhuvudtaget. Varför? Det är en väldigt bra fråga. Jag måste ringa Säpo och fråga, säger han till Gefle Dagblad.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag