Rakel-systemet slutade fungera – Men det var inget sabotage

Det var inte ryssen som låg bakom driftstörningen. Foto: MSB Bildbank
  • Lördag 17 sep 2016 2016-09-17
E-post 52

STOCKHOLM Natten mot lördagen berättade Aftonbladet att myndigheternas radiosystem Rakel slutade fungera i delar av Stockholmsområdet och en förundersökning om misstänkt sabotage inleddes. Men problemet visade sig vara tekniskt fel i hårdvaran. – Det rör sig inte om något sabotage, säger Mats Hammarstam, ansvarig för drift och förvaltning för Rakelsystemet vid MSB.

Det var Aftonbladet som först publicerade nyheten om driftstörningar i radiosystemet Rakel, natten mot lördagen. Systemet används av blåljusmyndigheter som polis, räddningstjänst och ambulans – men även av en rad andra samhällskritiska funktioner. Det är ett krypterat system som till skillnad från tidigare ”polisradio” inte går att lyssna på för en utomstående.

Driftstörningarna började under fredagseftermiddagen och polisens presstalesman Lars Byström bekräftade för Aftonbladet att en förundersökning om sabotage har inletts.

Wilderäng gick full Wilderäng

Ett sabotage mot Rakelsystemet är att betrakta som en kvalificerad påverkan, alltså inget som exempelvis ungdomar rimligen kan ligga bakom. Uppgifterna om att händelsen utreds som ett misstänkt sabotage fick försvarsbloggaren Lars Wilderäng att genast spekulera i att det kan vara del av krigsförberedande operationer mot Sverige.

”Inte heller skulle ett pojkstreck sänka Rakel, utan det ligger något annat bakom. Huruvida angreppet är krigsförberedande, inklusive kartläggning av hur man ska sänka Rakel vid ett angrepp, är osagt”, konstaterar Wilderäng.

Sedan gör Wilderäng även en koppling till uttalanden från Försvarsmakten där han hänvisar till Sveriges överbefälhavare samt chefen för Militärregion Väst.

”Det tål att påminnas om att ÖB och chefen för Militärregion Väst numera pratar om när den skarpa insatsen kommer, inte om”, fortsätter han. Även på Twitter lät tongångarna likadant.

Inget sabotage: ”Ett tekniskt fel i hårdvara”

När Nyheter Idag natten mot lördagen kontaktade Myndigheten för Samhällskydd och beredskap berättade Fredrik Höglund att de fortfarande inte hade någon information om vad som orsakat driftstörningarna, ej heller ville han kommentera om det kunde handla om ett sabotage. Däremot förklarade han att respektive myndighet som använder Rakel och som påverkats av driftstörningen gick över i alternativa system.

– De har egna rutiner, förklarade han.

Men under lördagen var problemet avhjälpt och i ett meddelande på MSBs hemsida får vi en förklaring till vad som hade hänt.

– Vi vet nu att problemen orsakades av ett tekniskt fel i hårdvaran, felet är åtgärdat och allt fungerar som det ska. Det rör sig inte om något sabotage, säger Mats Hammarstam, ansvarig för drift och förvaltning för Rakelsystemet vid MSB.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag