Ramaskri mot Netflix-komiker efter Förintelseskämt: ”Han borde utredas av polis”

Jimmy Carr och romska fångar i förintelselägret Belzec. Bild: Albin Olsson/CC BY-SA 4.0/Public Domain
  • Måndag 7 feb 2022 2022-02-07
E-post 132

Efter ett grovt skämt om att nazisternas massmord på romer under andra världskriget var något positivt har den brittiska komikern Jimmy Carr hamnat i rejält blåsväder. Flera brittiska politiker kräver att hans Netflix-show där skämtet finns med plockas ned från tjänsten, och Storbritanniens kulturminister Nadine Dorries hotar med lagstiftning – trots att hon själv tidigare sagt att ”vänstervridna snöflingor förstör humorn”.

Den brittiska komikern Jimmy Carr, som är känd för sin svarta och provokativa humor, har hamnat i hetluften på grund av ett skämt om det nazistiska folkmordet på romer i hans senaste Netflix-special ”His Dark Materials”.

Läs även: Nätjättarna anklagas för censur av komiker: ”De dödar sina kreatörer”

I skämtet som framförs live inför en stor publik tar Carr upp Förintelsen som en fruktansvärd händelse som drabbade sex miljoner judar. Men sedan kommer han in på nazisternas folkmord på romer.

– Men man nämner aldrig de tusentals zigenare dom dödades av nazisterna. Ingen vill någonsin prata om det, eftersom ingen vill prata om det positiva, säger Carr till publikens skratt.

Av sammanhanget framgår att skämtet var menat att vara så grovt som möjligt, och Carr förklarar sedan för sin publik att skämtet var bra, eftersom det var ”jävligt roligt”, ”provocerande” men också hade en ”utbildande kvalitet” då det spred kunskap om förintelsen av romer.

Men Carrs kritiker håller inte med honom om det, och den brittiska reality-tv-stjärnan Paddy Doherty, som har irländsk resandebakgrund, säger till Daily Mirror att Carr borde ”utredas av polis”.

– Det där var inte ett skämt. Han pratar om massmord som något positivt – hade han tillåtits säga det om svarta människor som mördats av Ku Klux Klan? frågar sig Doherty och fortsätter:

– Det är en nivå du inte går till. Över en miljon av mitt folk blev dödade.

Paddy Doherty är en tidigare bare knuckle-boxare som slog igenom i dokumentären ”My Big Fat Gypsy Wedding” och vann brittiska ”Celebrity Big Brother” 2011.

Doherty säger till Daily Mirror att Carrs skämt påminde honom om den diskriminering resandefolket utsattes för när han var barn.

– När jag såg honom säga det han sa blev jag äcklad. Håret i min nacke stod upp. När jag var barn brukade jag se skyltar som sade ”inga svarta, inga hundar, inga zigenare” i pubfönster. Och nu ser jag Jimmy Carr säga det här och publiken skrattar… det är vidrigt.

Läs även: Rasismanklagelser mot komikern Ronny Eriksson – använder ordet neger i sång

Flera brittiska politiker och profiler fördömer Carr och kräver att Netflix tar bort hans show.

Fantasyförfattaren Philip Pullman, vars boktrilogi Carr tagit titeln till sin show ifrån, skriver att Carrs skämt är ”motbjudande, vidrigt och jag skulle bli väldigt glad om han kallade sin show något annat hädanefter”.

Storbritanniens kulturminister  Nadine Dorries säger till BBC att Carrs skämt var ”avskyvärt och borde inte sändas på tv”, och att den brittiska regeringen planerar att lagstifta mot sådant material.

– Vi tittar redan på framtida lagstiftning som skulle omfatta den sortens kommentarer, säger Dorries.

Den konservativa politikern Dorries har emellertid själv skrivit på Twitter att ”vänstervridna snöflingor förstör humor”.

– Men det är inte humor, säger Dorries till BBC när hon tillfrågas om sin tidigare tweet.

Carr hade ingen kommentar till Daily Mirror när tidningen kontaktade honom innan hans show i Tyne and Wear. Istället kommenterade han kontroversen på scen.

– Vi brukade kalla det för skämt och folk brukade skratta. Nu kommer jag bli ”cancelled”, det är den dåliga nyheten. Den goda nyheten är att jag kommer slåss till slutet, sade han enligt Daily Mirror.

Läs även: Spotify-vd:n tänker inte tysta Joe Rogan

Får man skämta om allt?
1469 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag