Rasismanklagelser mot komikern Ronny Eriksson – använder ordet neger i sång

Euskefeurat. Faksimil: hadebra.nu
  • Fredag 31 okt 2014 2014-10-31
E-post

Ronny Erikssons proggband med en tydlig vänstersprägel, Euskefeurat, har släppt låten Långt från kusinerna i stan där en textrad med ordet neger förekommer. Det gillas inte av afro-svenska s-profilen Mariam Osman Sherifay som nu anklagar bandet för rasism.

Sångaren i bandet, och välkända komikern, Ronny Eriksson tar dock lätt på anklagelserna.

– Det är lite tramsigt. Det känns som att det blir lite politisk korrekt medelklassångest att man inte får säga just det ordet. Det gör man ju inte i dag, men i slutet av 50-talet gjorde man det, säger Ronny Eriksson till Aftonbladet.

Enligt sångaren ska låten beskriva hans egen uppväxt på 50-talet när ordet neger var vanligt förekommande och inte alls kontroversiellt.

”Rasismen har normaliserats på ett fruktansvärt sätt”

Efter att låten har spelats i P4 fick radiostationen in klagomål på låttexten. En som reagerat offentligt är Mariam Osman Sherifay som är afrosvensk och kopplad till Socialdemokraterna. Hon har även varit ordförande för Centrum mot Rasism, en förening känd för att ha kritiserat glassen Nogger Black för att den skulle vara rasistisk.

– Att bli kallad neger eller att få höra ordet är väldigt kränkande. Man använder det för att vara nedlåtande. Det gör mig arg att vi fortfarande använder oss av n-ordet i Sverige 2014. I länder som Storbritannien och Frankrike gör man inte det men här har det skett en tillbakagång. Rasismen har normaliserats på ett fruktansvärt sätt, säger hon till Aftonbladet.

Euskefeurat är ett proggband med vänsterprägel som varit aktiva sedan 70-talet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag