Rånsugna gatubarn åkte på stryk i Stockholm – grät när polisen kom

Arkivbild. Obs! Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra. Viktor Adolphson och Johan Säfström är yttre befäl på Södermalmspolisen. Foto: Twitter/Nyheter Idag
Arkivbild. Obs! Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra. Viktor Adolphson och Johan Säfström är yttre befäl på Södermalmspolisen. Foto: Twitter/Nyheter Idag
  • Måndag 24 jul 2017 2017-07-24
E-post 9400

STOCKHOLM Kriminella unga araber från Nordafrika, eller så kallade gatubarn, fortsätter att vara en plåga för stockholmarna. Under helgen har polisen gjort flera ingripanden mot de unga männen som roar sig med att överfalla och råna människor som är ute i Stockholms nattliv.

Bara under natten till söndagen gjorde polisen två ingripanden. Vid tvåtiden på natten bestals en person på en pub på Södermalm på sin mobiltelefon. När den bestulna försökte ta tillbaka telefonen fick han ett slag i ansiktet.

Kort därefter kunde polisen gripa två gärningsmän på Götgatan.

En timme senare var det dags igen. Ett cykelburet gäng försökte under knivhot råna en person på Katarinavägen på Södermalm. De fyra rånarna greps något senare inne i centrala delarna av staden.

Cykelburet rånargäng greps på Södermalm – polisen: ”Väldigt unga personer”

Björn Sigerhall är stationsbefäl på Södermalmspolisen:

– De överlämnades till socialjouren de här ungdomarna. Det var två olika ärenden, berättar han för Nyheter Idag.

Han känner emellertid inte till mer om händelserna än så.

Gatubarn från arabvärlden

Någon som vet mer om de rånargäng som stryker omkring i centrala Stockholm är Södermalmspolisens yttre befäl Viktor Adolphson. Han skriver på Twitter idag på morgonen om nattens händelser.

Adolphson alternerar rollen som yttre befäl med Johan Säfström som just nu har semester.

I en konversation med den moderate riksdags­politikern Hanif Bali bekräftar han att det rör sig om så kallade gatubarn som företrädesvis kommer från Marocko. Han skriver också att ingen tycks vilja ta tag i de problematiska araberna.

”Vet bara att vi griper dom gång på gång. Så någonstans hackar processen. Betänkligt”, skriver Adolphson.

Nyheter Idag har sökt Adolphson för mer information, men han skrev inläggen på Twitter efter att han gått av sitt nattpass och kan därför inte nås via sin tjänstetelefon. Han ligger nu och sover inför nästa arbetspass.

Fick stryk

Viktor Adolphson uppmärksammar även en annan händelse då en grupp gatubarn försökte råna någon eller några som däremot vägrade bli offer.

”I ett annat fall gick de förmodligen på fel personer och åkte på stryk. Eftersom de stod och grät när vi anlände. Ville ej medverka dock”, skriver han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag