Rapport från UNHCR: Rekordmånga flyktingar

Foto: CC Ariel Rubin/UNDP
  • Måndag 19 jun 2017 2017-06-19
E-post 94

VÄRLDEN Antalet flyktingar är fler än någonsin tidigare, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Vid årsskiftet uppgick antalet flyktingar till 65,6 miljoner människor, en ökning med cirka 22,6 miljoner jämfört med antalet flyktingar för sex år sedan. 

Enligt en ny rapport från FN:s flyktingorgan UNCHR befinner sig rekordmånga människor på flykt. Siffran uppgick vid 2016 års slut till 65,6 miljoner flyktingar. Antalet flyktingar för sex år sedan, 2011, uppskattades till cirka 43 miljoner, antalet flyktingar har således ökat med 22,6 miljoner på bara sex år.

– Hur man än räknar är det en oacceptabel siffra och den talar starkare än någonsin för behovet av solidaritet och att gemensamt förebygga och lösa kriser och se till att världens flyktingar, internflyktingar och asylsökande är ordentligt skyddade under tiden lösningar arbetas fram, säger Filippo Grandi, FN:s flyktingkommissarie och UNHCR:s högsta chef. 

Av de 65,6 miljoner flyktingarna räknas 22,5 miljoner som flyktingar, 40,3 miljoner som internflyktingar och 2,8 miljoner som asylsökande.

De länder som inhyser flest internflyktingar är Syrien, Irak och Colombia. Turkiet är det land som, för tredje året i rad, inhyser flest flyktingar i världen. 2,9 miljoner flyktingar befinner sig i Turkiet, 1,4 miljoner i Pakistan, 1 miljon i Libanon, 979 400 i Iran, 940 800 i Uganda och 791 600 i Etiopien.

Kriget mot Syrien har haft en enorm påverkan på det ökade antalet flyktingar, 12 miljoner syriska medborgare är på flykt i och utanför landet. Det motsvarar nästan två tredjedelar av Syrien befolkning.

Idag pågår den snabbast växande flyktingkrisen i Sydsudan, som 2011 bröt sig loss från övriga Sudan för att bilda en egen nation. En kombination av väpnade konflikter, politiska maktkamper, brist på infrastruktur och brist på mat har utvecklats till en humanitär katastrof.

55 procent av de som befinner sig på flykt globalt kommer från tre länder, 5,5 miljoner från Syrien, 2,5 miljoner från Afghanistan och 1,4 miljoner från Sydsudan.

Hela rapporten kan läsas här.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag