Rapport: Mindre än hälften av syrier i Sverige har ett jobb

  • Måndag 16 aug 2021 2021-08-16
E-post

SVERIGE Det är tufft för personer med ursprung i Syrien att få jobb och stå på egna ben i Sverige. Endast en dryg tredjedel av dem har lyckats bli självförsörjande, visar en ny rapport.

Rapporten är gjord av stiftelsen The global village och bygger på siffror från Statistiska centralbyrån.

Enligt den finns det runt en kvarts miljon människor i Sverige i dag som har sitt ursprung i Syrien, definierat som att de själva föddes där eller att deras föräldrar gjorde det. De flesta har kommit hit under 2010-talet.

”Siffrorna i rapporten visar att bara en tredjedel av dem är självförsörjande, att mindre än hälften av vuxna svensksyrier har ett jobb att gå till och att långtidsarbetslösheten bland dem ökar”, skriver Ahmed Abdirahman, stiftelsens vd och grundare, i förordet.

”Barn och ungdomar med syriskt ursprung har dessutom betydligt sämre skolresultat än rikssnittet. Det finns många förklaringar till siffrorna men framför allt har antalet nyanlända syrier de senaste åren kraftigt påverkat gruppens resultat”, fortsätter han.

Rapporten visar att knappt 44 procent av samtliga syrier i Sverige i åldern 20–64 år förvärvsarbetade år 2018, att jämföra med knappt 80 procent för hela den svenska befolkningen i samma åldersspann.

Tittar man på graden av självförsörjning, definierat som att man klarar sig på sina egna inkomster utan stöd från det offentliga, blir bilden alltså något dystrare. Bland syrier i Sverige i åldern 25–64 räknas 36 procent som självförsörjande, att jämföra med 74 procent för hela befolkningen.

Medan graden av självförsörjning har ökat med några procentenheter för befolkningen i stort mellan 2013 och 2019 är trenden den motsatta bland syrierna.

”Vi är medvetna om att den här statistiken kan användas på olika sätt för att driva politiska agendor från höger till vänster. Men om vi ska kunna ta tag i utmaningarna måste vi ta reda på hur verkligheten faktiskt ser ut. Och inte minst våga prata om utmaningarna – och möjligheterna”, skriver Ahmed Abdirahman.

Läs även: Polis lajvade hortorsk – utsattes för rånförsök

Läs även: Trio gruppvåldtog 17-årig flicka – får straffrabatt för låg ålder

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag