Rapport: Tvååriga flickor tvingas bära hijab i Nyköping

Foto: Flickr
  • Onsdag 20 jun 2018 2018-06-20
E-post 3355

NYKÖPING Kommunen i Nyköping har tagit fram en rapport om stadsdelen Brandkärr. Fynden visar på problem med radikalisering och att ”ett samhälle i samhället” håller på att bildas.

Enligt P4 Sörmland redovisades rapporten i november förra året för att ge en aktuell bild av läget i Brandkärr. Den har skrivits utifrån intervjuer med 26 personer, varav de flesta jobbar inom kommunen, och ska användas som underlag för integrationsarbetet i stadsdelen.

Nyheter Idag har läst rapporten om ett samhälle som på punkt efter punkt avviker från det man kan förvänta sig av en vanlig svensk stadsdel. Från 2003 till 2017 har befolkningsmängden ökat med 1 000 personer till drygt 4 500 – och samtidigt har andelen med utländsk bakgrund ökat från drygt 30 procent till över 60 procent.

Majoritet av barnen kommer från Somalia

Enligt rapporten pågår det radikalisering i området. Det finns två moskéer och flera koranskolor. Detta har bland annat lett till att invånare ”förnekar födelseort”, månggifte förekommer och somalisk kultur och regler gäller. Det finns också så kallade moralpoliser i området och i skolan.

Att en stor del av invånarna kommer från Somalia märks på att antalet somaliska föreningar har ökat från en till fem, varav tre uppbär föreningsbidrag. I övrigt finns det också två muslimska föreningar som även de finansieras med bidrag.

I skolan är cirka 60 procent, och i förskolan cirka 90 procent, av barnen somaliska. När de leker i förskolan talar de på somaliska, vilket enligt rapporten hotar det pedagogiska uppdraget. ”Monokulturen” i området gör att barnens språkinlärning försenas. Även vuxnas språkinlärning försvåras genom att kvinnor stannar hemma med sina barn under långa perioder och inte lär sig svenska.

Småbarn bär huvudduk

Rapporten visar att barn från 2 år bär hijab och många barn äter inte skolmat på grund av religiösa skäl. Det blir allt svårare att rekrytera personal till skolan, och koranundervisning tar mycket av barnens fritid.

Missbruk är också ett problem i Brandkärr och enligt rapporten förekommer ”alla sorters droger”, exempelvis kat, i stadsdelen. Narkotika säljs öppet och allt färre väljer att polisanmäla. Samhället sluter sig.

Sammanfattningsvis skriver rapportförfattarna att ”religionen har fått starkt fäste” i Brandkärr. Stadsdelen har utvecklats till ett ”samhälle i samhället” med monokultur som försvårar integrationen och där kvinnor och flickor är särskilt utsatta.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden och ladda ner hela rapporten!

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag