Rapport: Var tredje svensk känner sig otrygg

  • Torsdag 15 nov 2018 2018-11-15
E-post 3

SVERIGE En ny rapport visar att var tredje svensk och 41 procent av unga kvinnor känner sig otrygga i sina hem och i sitt närområde. Mest otrygg är svensken under november och december då det sker flest bostadsinbrott.

Nästan var tredje svensk känner sig otrygg och under månaderna november och december känner sig svenskar som mest otrygga, det visar rapporten ”Svenskarna och Trygghet 2018” som är framtagen av Verisure och Sifo.

Rapporten är nationellt täckande och 6 300 svenskar har fått svara på frågor kring hur trygga de känner sig i sitt hem och närområde. Rapporten visar att 28 procent av alla svenskar inte känner sig trygg i sitt hem och under december månad är den siffran 40 procent.

Den mest otrygga gruppen är unga kvinnor åldern 18–29 år där 41 procent känner sig otrygga året om.

– Att så pass många upplever otrygghet den här tiden på året kan handla om något så enkelt som att dagarna blir mörkare. Men oavsett årstid ska alla känna sig trygga i sitt hem och sitt närområde och det är därför trygghetsfrågan är så viktig – för myndigheter, politiker och företag som oss, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på larmföretaget Verisure i ett pressmeddelande.

Att svenskar känner sig som mest otrygga under vintermånaderna är inte så konstigt. Siffror från Brå visar att under 2017 skedde det flest bostadsinbrott i november, 2 698, och december, 2 498.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag