Rasar mot Riksidrottsförbundet: ”Uppmuntrar hedersförtryck, könsstympning, barnäktenskap, hedersvåld”

Bild: Faksimil Facebook
  • Tisdag 12 feb 2019 2019-02-12
E-post 1018

SVERIGE En bild av barn i slöja har fått ordföranden för svenska simförbundet att anklaga Riksidrottsförbundet för att uppmuntra till ”hedersförtryck, könsstympning, barnäktenskap, hedersvåld”.

Flera av Riksidrottsförbundet bilder på internet visar barn i slöja, vilket fick Ulla Gustavsson, ordförande för Svenska simförbundet, att reagera starkt.

”Varför normaliserar RF slöjan som ett klädesplagg vilket som helst!?!” frågade sig Gustavsson i ett Facebookinlägg med en länk till en text från Västerbottens idrottsförbund.

När Aftonbladet kontaktar Gustavsson står hon fast vid sin kritik.

– Vill de visa flickor med invandrarbakgrund kan det göras utan att de har slöja på sig. Nu visar RF att de gillar och uppmuntrar hedersförtryck, könsstympning, barnäktenskap, hedersvåld. Det upprör mig. Barn måste få vara barn, säger Gustavsson till Aftonbladet.

Distriktsförbundet har nu tagit bort bilden.

– Det är inte något självändamål att provocera människor. Vi vill att bilderna ska kännas som en del av Idrottssverige, säger distriktsförbundets ordförande till Aftonbladet.

På Twitter får Gustavsson kritik av Jonathan Leman från Expo.

Även Bilan Osman, Expo-medarbetare och krönikör på SvD, är kritisk mot Gustavssons uttalande.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag