Raseri mot Dan Eliasson efter säkerhetsbrott – Även Göran Greider kräver rikspolischefens avgång

Foto: Wikimedia commons. Pressbild Polisen. Faksimil Twitter.
  • Onsdag 6 sep 2017 2017-09-06
E-post 1525

SVERIGE Reaktionerna strömmar in på sociala medier efter Sveriges Radios avslöjande om att Dan Eliasson brutit mot polisens säkerhetsskyddsförordning. Nu kräver även den socialdemokratiska debattören och redaktören för Dalademokraten, Göran Greider, att Dan Eliasson ska avgå.

Efter att Sveriges Radio avslöjat att rikspolischefen Dan Eliasson brutit mot säkerhetsskyddsförordningen och potentiellt läckt känsliga uppgifter om polisen rasar reaktioner på sociala medier.

LÄS ÄVEN: Ny IT-skandal avslöjad: Rikspolischefen bröt mot lagen – lämnade ut hemliga polisregister okrypterat till privat företag

Flera framträdande politiker och offentliga personer har gått ut och krävt Dan Eliassons avgång. Den moderata riksdagsledamoten Tomas Tobé uppgav i Aktuellt under tisdagskvällen att han anser att Eliasson har mycket att stå till svars för.

– Om detta stämmer så är det ytterst allvarligt. Det handlar om känsliga uppgifter för poliser och deras familjer, säger riksdagsledamot och ordförande i Justitieutskottet, Tomas Tobé, i Aktuellt.

– Det är klart att man kan göra upphandlingar, men det måste också ske utan att det begås direkta fel. Det här väcker frågor kring om detta har skett i samråd med justitiedepartementet. Visste regeringen om detta?

Även Centerpartiet reagerar starkt och Sverigedemokraterna kräver Eliassons avgång.

– Det är mycket, mycket allvarligt om det som rapporterats stämmer. Det är i så fall andra gången på kort tid som en myndighetschef gör allvarliga avsteg från säkerhetsbestämmelser, säger Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin till SVT Nyheter.


Reaktionerna rasade mot Dan Eliasson på Twitter.


Även den socialdemokratiska debattören Göran Greider anser att Eliasson bör avgå.


Många har gjort sig roliga på Eliassons förmåga att hålla sig kvar vid makten trots skandaler.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag