Rasförening startas av elever på Stockholmsgymnasium: ”Vi har skolledningens fulla stöd”

https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
Foto: Holger Ellgaard CC BY-SA 4.0
  • Lördag 5 okt 2019 2019-10-05
E-post 505

STOCKHOLM En förening för elever med annan etnisk bakgrund än svensk har startats på Anna Whitlocks gymnasium på Kungsholmen i centrala Stockholm, rapporterar Stockholm Direkt. På andra skolor har fenomenet, ”People of Color”-föreningar, förbjudits. Men eleverna bakom den uppstartade föreningen säger till Stockholm direkt att de har skolledningens stöd.

Det är två kvinnliga elever i årskurs två som startat upp ”People of Color”-föreningen på Anna Whitlocks gymnasium på Kungsholmen.

Enligt Stockholm Direkt så ordnar föreningen aktiviteter som ”debattövningar” och lekar. Man har också planer på att samarbeta med andra skolor.

– Vår förening gör att elever med annan bakgrund kan hitta varandra och känna sig accepterade. Och vi har skolledningens fulla stöd vilket är jättebra, säger en av de två eleverna.

På andra skolor har det varit nobben för föreningar som har hudfärg och ras som fundament.

– Vi vill att skolans föreningar ska vara öppna för alla. Vi vänder oss mot att man tittar på hudfärg. Det är förfärligt, säger Ewa Wallin, rektor på Södra Latin till Stockholm Direkt.

Eleverna menar att det inte är exkluderande då även etniska svenskar får vara med – om man vill arbeta för ”inkludering och mångfald”.

Verksamheten har elevkårsordförandens Johanna Sjöholms stöd.

– Jag är väldigt imponerad av vad de gör och positiv till deras verksamhet. Och jag blir väldigt berörd av de frågor som de lyfter, säger hon.

Anna Whitlocks gymnasium har tidigare profilerat sig med att man inte serverar rött kött till sina elever.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag