Rasifierade i bråk med Pride – på grund av SD

  • Söndag 3 aug 2014 2014-08-03
E-post 0

STOCKHOLM I ett pressmeddelande låter organisationen Rummet meddela att de bojkottar Pridefestivalen i Stockholm. – Vi tycker det är fel av Stockholm Pride att låta Sverigedemokraterna sätta agendan för vilka metoder och former våra samtal och kamper tar, skriver Rummet på sin hemsida.

Det var tänkt att ett separatistiskt möte för rasifierade skulle äga rum under Stockholm Pride. De tänkta deltagarna under mötet skulle vara organisationerna FAGS, Feminist Art Gallery Solidarity, TRYCK och Rummet. Enligt pressmeddelandet använder grupperna separatism som ett verktyg i sitt antirasistiska arbete.

Pride ville inte att mötet skulle vara ”uttalat seperatistiskt”

Men mötet, som skulle äga rum första augusti, ställdes in i solidaritet med en annan grupp, Intersectional People Of Color, IPOC. Bakgrunden är att IPOC inte tilläts hålla en separatistisk workshop under Prideveckan.

– IPOC blev tidigare i sommar tillfrågade av Pride Ung att hålla en antirasistisk workshop. Vi tackade ja och talade om att vi ville ha den separatistisk för rasifierade personer. Inga problem och positivt gensvar från Pride Ung, skriver IPOC på sin hemsida.

För två år sedan hölls en liknande workshop som blev uppmärksammad medialt. Anledningen var att två medlemmar ur SDU valde att besöka workshopen, men då de var ljushyade, alltså ej rasifierade, ombads de lämna lokalen. SDU-medlemmarna var då mycket kritiska till att de inte fick närvara på grund av att de hade fel hudfärg.

– Efter en tid får vi dock ett mail som talar om att “det har uppstått en situation…Det är så att Stockholm Prides ledning inte vill att er programpunkt ska vara uttalat separatistisk. Anledningen är att de inte vill locka till sig SD:s uppmärksamhet.”, fortsätter IPOC.

IPOC valde att ställa in medverkan – Rummet gjorde likadant i solidaritet

Mejlet som skickades till IPOC från Pride väckte känslor. Resultatet blev att IPOC ställde in sin medverkan i årets Pride, vilket står att läsa på deras hemsida.

– Vi i IPOC väljer därför att inte hålla vår programpunkt och vi undrar vad det är som gör SD:s uppmärksamhet så obehaglig för Prides ledning? För två år sedan saboterade två SDU:are en separatistisk nätverksträff för rasifierade i Pride house genom att vägra lämna rummet (de ansåg sig agera i Rosa Parks anda).

Eftersom IPOC inte skulle medverka på Pride valde Rummet att också bojkotta festivalen. De ger också en rejäl känga till Pride som de menar inte är tillräckligt inkluderande, enligt vad som står skriver i pressmeddelandet.

Att Stockholm Pride inte stödjer behovet av separatism när hbtq-personer som rasifieras uttrycker det är inte bara osolidariskt utan tyvärr även ett eko av de vithetsnormer som råder inom hbtq-världen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag