Rasistanklagad familj förföljs av gäng – får inte byta lägenhet

Biblioteket i Sävja. Bild: Google streetview
  • Måndag 14 nov 2022 2022-11-14
E-post 151

När Virginia Lagersson är på väg till biblioteket med sin 17-åriga dotter hör hon någon ropa ”nu kommer rasisterna”. Sedan blir de omringade av ett gäng på 12-15 ungdomar som knuffar dem emellan sig och skriker ”Jävla hora, jävla fitta, Sverigedemokratshoror!”

– De hade separerat mig och min dotter men vi kunde få ögonkontakt med varandra. Tjejen som var värst stod så nära att hennes bröst nuddade mitt bröst och när hon skrek fick jag hennes spott i ansiktet, berättar Virginia för Hem & Hyra.

Läs även: Barngäng sätter skräck i Grums – stryptag, slag och hot om våldtäkt

Det hela började med att ett rykte om att Virginias dotter skrivit ”neger” på Snapchat spreds på hennes skola. Sedan dess har Virginia och hennes dotter trakasserats i Sävja utanför Uppsala där de bor. Virginian har gjort tre polisanmälningar mot gänget för ofredande och olaga hot.

– Vi har varit på förhör och de har kallat in vittnen samt gett oss varsitt målsägandebiträde ifall det blir rättegång, säger Virginia till Hem & Hyra.

Förföljelsen har inneburit kraftiga begränsningar i deras liv, som att de undviker att gå till centrum, och att Virginia följer sin dotter till och från bussen hon tar till skolan.

– Det är mest tonårstjejer som är efter oss. De har fått för sig att vi är rasister säger Virginia.

– Jag har ingen aning om var de fått det ifrån, vi är så lite rasister som man kan bli. Varför skulle vi i så fall bo i Sävja, där det finns så många olika nationaliteter?

Virginia är engagerad i klimatfrågor, Svenska kyrkan och lokalt i Sävja där hon bland annat nattvandrar och ordnar barnaktiviteter, men på grund av förföljelsen vill hon och dottern flytta och fick genom en Facebook-grupp kontakt med en person som ville byta lägenhet.

– Jag vill byta för att komma närmare min son. Jag har blivit äldre och mer beroende av honom. Och jag tänkte börja jobba som undersköterska igen, fast jag är pensionär, och i Sävja är det närmare till jobbet, säger hyresgästen Marita Invall till Hem & Hyra.

Men lägenhetsbytet har stoppats av hyresvärden Uppsalahem, som menar att Virgina och dottern saknar ”beaktansvärda skäl” till att byta lägenhet.

– Det kan till exempel vara förändrade familjeförhållanden, väsentligt förändrad ekonomi eller att man jobbar stadigvarande på annan ort, säger Anna Forsberg, handläggare på Uppsalahem, till Hem & Hyra.

När det handlar om personer som vill byta lägenhet på grund av att de utsätts för brottslighet säger Anna Forsberg att det finns liknande fall, men vill inte kommentera vilka beslut som fattades i dessa ärenden.

– Jag kan inte kommentera specifika ärenden.

Läs även: Tjejgäng löpte amok på tåg – slog passagerare med flaskor

Läs även: Hälften av alla rasistiska hatbrott riktas mot svenskar – nästan inga fall anmäls

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag