Rasistattack mot sverigedemokrat – ”Din lilla svarting”

Isak Löfstedt är engagerad i Sverigedemokraterna. Foto: Privat
  • Lördag 16 aug 2014 2014-08-16
E-post 0

VALET 2014 Sverigedemokraten Isak Löfstedt delade ut flygblad idag i Norrköping och blev utsatt för en högljudd rasistattack. – Skäms du inte din lilla svarting? ska en person ha ropat åt Isak i Norrköping.

Sverigedemokraten Isak Löfstedt är aktiv i valrörelsen. Idag stod han i Norrköping för att dela ut flygblad till förbipasserande när två personer ska ha blivit aggressiva mot honom. När Isak kom hem beskrev han händelsen på Facebook och Nyheter Idag har pratat med honom i telefon.

Vad var det som hände?

– Jag gick på den här festivalen som är i Norrköping och delade ut flygblad. Jag hade en jacka med SD-tryck på. Då kom det två stycken invandrarkillar som tog flygblad. Efter en stund började de skrika bakom mig.

Vad skrek de?

– De skrek typ att ”Du har ju svart hår, du kan ju inte vara med i Sverigedemokraterna. Skäms du inte din lilla svarting? Skäms inte din släkt och dina vänner?”

Isak Löfstedt har en bakgrund från Colombia och är mörkhyad. Han har varit politiskt engagerad sedan 2010 och är medlem både i ungdomsförbundet och moderpartiet.

– Om de inte blivit provocerade innan så blir de arga när man står där som både mörkhyad och sverigedemokrat, förklarar Isak.

Vilka är de som du säger blir provocerade?

– Det är ju främst andra med invandrarbakgrund, men även människor från yttersta vänsterkanten. Det är sällan vanligt folk blir provocerade över att jag är sverigedemokrat och mörkhyad.

Varför tror du de blir provocerade över din hudfärg och politiska uppfattning?

– Jag tror det beror på att de svalt mediebilden av Sverigedemokraterna. De tror nog på riktigt att Sverigedemokraterna är rasister och då krockar det i skallen på dem när de ser en invandrare som också är sverigedemokrat.

Isak Löfstedt berättar att det inte är första gången han får reaktioner på grund av sin bakgrund och sitt politiska engagemang.

– En gång var det en tjej från Colombia, hon blev skitprovocerad av att jag också är colombian och samtidigt är sverigedemokrat. Hon undrade om jag inte var stolt över mitt folk och min kultur.

Trots påhopp och glåpord tänker Isak fortsätta kämpa för det han tror på, får vi veta när vi pratar med honom i telefon.

– Jag kämpar på. Jag är ganska van och nu är det valrörelse så det är väl inte sista gången det kommer hända sådana här saker, avslutar han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag