Rasrisk vid storbrand på Norrmalm i Stockholm: ”Branden inte under kontroll”

Foto: Clas Oscarsson
  • Tisdag 7 Nov 2017 2017-11-07
E-post 110

STOCKHOLM En större brand rasar på Norrmalm nära Stureplan sedan tidigt idag på morgonen. Ingen människa har kommit till skada, men skadorna på den brandhärjade fastigheten är omfattande och branden är fortfarande inte under kontroll.

Polis och räddningstjänst larmades till fastigheten på Jakobsbergsgatan 6 vid femtiden på morgonen. Nyheter Idag har pratat med Mats Kero som är pressbefäl på Storstockholms brandförsvar och som själv befinner sig vid branden:

– Det brann rätt intensivt redan när de kom till platsen, berättar han.

– Branden är inte under kontroll. Det brinner fortfarande och de jobbar fortfarande med att försöka släcka den.

Under morgonen brann det med öppna lågor hela vägen från fastighetens bottenplan upp till taket. Situationen har nu lugnat ned sig lite, men det finns fortfarande risk att branden sprider sig till intilliggande byggnader i kvarteret.

– Begränsningslinjerna, alltså gränserna mot de andra byggnaderna, försöker vi hålla så det inte ska bli några fler skador än de här byggnaderna, säger Kero.

Kero berättar om att brandmännen har ett farligt arbete eftersom byggnaden är så pass svårt skadad att den riskerar att rasa.

– Hela byggnadskonstruktionen är svårt skadad. Det har brunnit igenom bjälklagen och då blir byggnaden instabil och då kan man i värsta fall tänka sig att fasaden rasar eller delar av den, säger han och tillägger:

– Om fasaden rasar så drar den med sig lite annat. Det beror lite på hur det går. Då kan man inte riktigt förutse vad som kommer ske och hur mycket skador det blir.

Enligt polisens presstalesman Anders Bryngelsson har fyra personer evakuerats undan branden och två personer är förda till sjukhus för rökskador. Det ska enligt polis och räddningstjänst inte finnas någon kvar i byggnaden.

Det är oklart hur och var branden uppstått och polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.

Clas Oscarsson är tandläkare och VD för Tandvårdshuset på Riddargatan som ligger på andra sidan Birger Jarlsgatan, ett par kvarter från branden.

– Imorse när jag kom till jobbet vid halv sju-tiden så fick jag gå en omväg via Humlegårds­gatan, och där damp det ner glöd där jag gick, berättar han för Nyheter Idag.

Han säger att de inte märker så mycket av branden där han jobbar, men att den känns på andra ställen i staden.

– Här där vi jobbar, vi jobbar bara två kvarter ifrån, känner vi inte alls brandröken. Däremot de som är borta på Gärdet tycker att det luktar som attan, säger Clas Oscarsson.

Se även:
Storbrand i byggvarulager söder om Stockholm inatt misstänks vara anlagd

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag