”Rätt att ödelägga helgedomar”

  • Tisdag 5 aug 2014 2014-08-05
E-post 0

IRAK I ett pressmeddelande låter terrorgruppen ISIS, eller Is, nu meddela att man anser sig ha haft rätt att förstöra och ödelägga moskéer och andra platser av kulturell betydelse i Irak. Det skriver Artnet News.

ISIS, som står för den hårdföra wahhabistiska grenen av islam – en gren som är väldigt populär bland jihadister – har på senare tid ödelagt platser som profeten Yunus moské i Mosul och en helgedom i Tal Afar. Något som var helt rätt, enligt gruppens pressmeddelande.

ISIS menar att seden att bygga gudstjänstlokaler i anslutning till gravar är att jämföra med idoldyrkan och därför måste utrotas.

I pressmeddelandet skriver en ISIS- representant att ”förstörelsen av strukturer byggda ovanpå heliga människor innebär ett skarpt religiöst ställningstagande från våra religiösa företrädare. Det råder ingen tvekan om att det är legitimt att förstöra eller flytta dessa gravar och helgedomar.”

Fördöms av islamexperter

Islamistiska wahhabister tror att det är en form av månggudadyrkan att tillbe på platser där det finns människor begravda. Enligt AFP skriver ISIS i sitt meddelande att den islamiska lagen förbjuder denna sed oavsett vilken islamisk gren man tillhör.

Uttalandet kommer i en tid då alltfler islamexperter och forskare, fördömer ISIS handlingar, bland dem den irakiska kommittén för muslimska forskare.

-Kommittén kan inte nog understryka den förlust förstörelsen av moskéerna och andra kulturella landmärken innebär för folket i Mosul, säger Harith al-Dhari, en av kommitténs representanter, till AFP.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag