Rättspsykiatriskt dömda vårdas tillsammans med barn

Genrebild. Foto: Flickr
  • Måndag 11 Dec 2017 2017-12-11
E-post 32

ÖSTERSUND Östersunds sjukhus lider brist på vårdplatser på grund av att en avdelning stängdes ner för tre år sen. Nu vårdas barn och mordbrännare tillsammans och personalen uppger att många känner sig otrygga.

På Östersunds sjukhus vårdas unga kvinnor med ätstörningar och barn tillsammans med mordbrännare och andra rättspsykiatriskt dömda, uppger P4 Jämtland.

För tre år sedan stängdes avdelning 3a på Östersunds sjukhus. Sedan dess har antalet vårdplatser minskat och patientsäkerheten har påverkats enligt flera anställda på sjukhuset.

– Två vårddömda patienter hamnade på akutpsykavdelningen när 3a stängde, en var dömd för mordbrand och den andra minns jag inte. Men dom ”bodde” på akutpsyk i flera månader, då vi inte har någon rättpsyksavdelning i Östersund, samtidigt som vi hade minderåriga patienter på samma avdelning, uppger en anställd till P4 Jämtland.

Avdelningen där rättspsykiatriskt dömda vårdas är i själva verket en avdelning för psykos- och ätstörningspatienter och många av dem som vårdas där känner ett stort obehag inför vilka de delar utrymme med.

– Det är många som känner sig rädda där uppe när de kommer in för vård, det säger en annan före detta vårdare, som vill vara anonym, eftersom han säger att han är rädd för repressalier och mån om att ha kvar sitt nuvarande jobb.

Problemet i vården har lett till dystra konsekvenser. Under våren 2017 tog en ung kvinna med ätstörningsproblem och självskadebeteende sitt liv. Kvinnan hade flyttats fram och tillbaka mellan olika avdelningar tiden innan hon tog sitt liv.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag