Reaktionerna efter Uppdrag Granskning: ”Har noll förtroende för Göteborgs arbete mot islamistisk radikalisering”

Den liberale debattören Bawar Ismail är kritisk mot Göteborgs stad. Bilden är ett montage. Foto: Faksimil svtplay.se / Twitter
  • Torsdag 23 apr 2015 2015-04-23
E-post 481

GÖTEBORG Efter gårdagens Uppdrag Granskning om jihad i Göteborg har reaktionerna inte låtit vänta på sig. Flera användare i sociala medier uttrycker skarp kritik mot Göteborgs stad efter programmet. ”Wow. Efter #granskning har jag noll förtroende för Göteborgs särskilda grupp för arbete mot islamistisk radikalisering. Ett gäng fegisar”, skriver den liberale debattören Bawar Ismail på Twitter.

Onsdagens program Uppdrag Granskning synade hur Göteborgs stad arbetar med radikalisering av unga muslimer som ansluter till terrororganisationen Islamiska Staten. Programmet väckte mycket känslor, inte minst då en tjänstemannen Sven-Johan Dahlstand hos Göteborgs stad inte ville ta avstånd från terrorstaten IS. Men det slutade inte där, Dahlstrand jämförde jihadresenärerna med frivilliga i finska vinterkriget.

– Vi har ju haft svenska medborgare som har rest både till det spanska inbördeskriget och finska vinterkriget. Bosnienkriget fanns det ju också folk som reste till. Nu är det konflikten som är i Syrien. Folk har rest av olika anledningar, så det är viktigt att se på frågan brett, förklarade Dahlstrand till Uppdrag Gransknings reporter.

Väcker kraftiga reaktioner i sociala medier

Nyheter Idag har samlat några av reaktionerna om onsdagens Uppdrag Granskning. Kritiken är stenhård, inte minst mot Göteborgs stad och tjänstemannen Dahlstrand. Den liberale debattören Bawar Ismail är inte nådig i sin kritik mot Göteborgs stad.

Och kritiken fortsätter på samma spår. En annan Twitter-användare menar att det är en ”relativisering” när tjänstemän inom offentlig sektor inte tydligt vill markera mot radikal islamism. Hade det istället handlat om nazister hade inte bemötandet sett likadant ut, menar Folkpartisten Anne-Lie Elfvén.

Även twitterkändisen Malin ”konsensuseliten” Lundgren är inte helt oväntat syrlig i sin kritik efter programmet. Hon menar att de som är positiva till islamiska staten inte behöver bor i Sverige.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag