Rebecca Uvell sågar SVTs nyhet om högutbildade flyktingar

Den borgerlige debattören Rebecca Uvell. Foto: pressbild uvell.se
  • Fredag 5 jun 2015 2015-06-05
E-post 999

STOCKHOLM I en ledare av Rebecca Uvell som publiceras hos tidningen Dagens Industri sågar hon SVTs påstående om att det strömmar in högutbildade syriska flyktingar till Sverige. ”Bland de 5.398 validerade examina finns det svenska studenter som studerat utomlands och personer som flyttat hit från exempelvis andra EU-länder för att arbeta eller studera”, skriver hon.

Nu sågar den borgerlige debattören Rebecca Uvell påståendet från SVT om att det strömmar in hög kompetens till Sverige genom flyktinginvandringen från Syrien. I den ursprungliga nyheten som publicerades hos SVT och där beskrevs flyktinginvandringen som ett ”tilltagande kompetensregn”.

Men nu möter alltså påståendet kritik. I en ledare som på fredagen publiceras hos Dagens Industri skriver Uvell att ”Bland de 5.398 validerade examina finns det svenska studenter som studerat utomlands och personer som flyttat hit från exempelvis andra EU-länder för att arbeta eller studera”.

Uvell hänvisar bland annat till en rapport från Statistiska Centralbyrån som säger att bara tio procent av invandrare från Syrien har en eftergymnasial utbildning på mer än tre år samt att 22 procent har en utbildning kortare än tre år.

Vidare poängterar hon att ”eftergymnasial utbildning” inte behöver vara samma sak som högskoleutbildning och hon gör en jämförelse med statsminister Stefan Löfven som har gått en svetsarutbildning efter gymnasiet, vilket räknas till eftergymnasial utbildning men för den sakens skull ej är att jämföra med högskola.

”Ingen tjänar på att vi låtsas som om verkligheten är någon annan än den är. Allra minst de som kommer hit”, avslutar hon ledaren hos Dagens Industri.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag