Regeringen avskaffar ID-kontrollerna mellan Danmark och Sverige

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Tisdag 2 maj 2017 2017-05-02
E-post 872

SVERIGE ID-kontrollerna mellan Sverige och Danmark kommer inte längre fortsätta. Det meddelar inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) på en pressträff under tisdagen.

Nu blir det betydligt enklare för asylsökare att ta sig till Sverige. Det står klart efter att inrikesminister Anders Ygeman (S) meddelat regeringens beslut om att avveckla ID-kontrollerna. De nya reglerna gäller trafik över Öresundsbron samt mellan Helsingborg och Helsingör.

Bakgrunden uppges vara att antalet människor som tar sig in den vägen, via Danmark, nu har minskat kraftigt. Samtidigt skärper regeringen gränskontrollerna, alltså det arbetet som sker på svensk mark.

– Förutom förlängda och intensifierade gränskontroller vill regeringen även vidta ytterligare åtgärder för polis och tull för att kontrollera våra gränser, sade Ygeman.

Och Johansson meddelade att det inte blir ett nytt beslut om fortsatta ID-kontroller.

– Med de här skärpningarna och ytterligare åtgärder när det gäller gränskontroller så gör vi då också bedömningen att ID-kontrollerna därmed kan upphöra. Regeringen skulle annars ha fattat beslut om att de skulle fortsätta efter den fjärde maj, men nu låter vi de här kontrollerna upphöra och istället intensifiera arbetet med gränskontroller.

Från och med midnatt imorgon upphör kravet för transportörer att kontrollera ID på de som reser över sundet.

Moderaternas talesperson för integrationsfrågor Elisabeth Svantesson är kritisk till regeringens besked.

Däremot gläds den danska statsministern Lars Lökke Rasmussen över beslutet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag