Regeringen får grönt ljus för förslaget om ökad makt

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 7 apr 2020 2020-04-07
E-post 927

SVERIGE Stefan Löfven (S) och regeringen har nu fått stöd för förslaget om att utöka sin egen makt för att bekämpa coronasmittan. Det stod klart efter ett möte med de andra partiledarna på tisdagen.

Expressen var först att rapportera att regeringen föreslår en ny lag som gör att man kan fatta beslut angående coronapandemin snabbt, utan att behöva vända sig till riksdagen. Nu uppger tidningen att Stefan Löfven har fått stöd för förslaget efter ett möte med övriga partiledare.

– Vi är väldigt nöjda. Nu har regeringen fått ett brett stöd för en ny lagstiftning. Regeringen har lyssnat både på oppositionen och på Lagrådet. Alla beslut kommer att gå till riksdagen omedelbart för avgörande, säger Jonas Sjöstedt (V).

Han uppger att alla partier i stort sett var överens och att förslaget nu kommer att skickas till riksdagen för att antas ”någon gång efter påsk”.

– Sedan kommer regeringen att kunna ta snabba och kraftfulla beslut, även i vissa fall före riksdagen. Men sedan måste man omedelbart gå till riksdagen och få godkännande på det, och får man inte det så upphävs beslutet.

På Facebook skriver Jimmie Åkesson (SD) att han är nöjd med vad man kom fram till på mötet om att riksdagen får vetorätt i efterhand, samt att enskilda näringsidkare som drabbas negativt av besluten ska kunna kompenseras.

”Man specificerar dessutom i lagtexten vad bemyndigandet innebär i praktiken. Jag är helt trygg med det. Alla som oroar sig för att regeringen får obegränsad makt att göra precis vad man vill kan andas ut. Detta gäller endast fullt rimliga åtgärder för att snabbt kunna begränsa och stänga ner för att hindra smittspridning”, skriver Åkesson.

Regeringen kommer bland annat att kunna ta beslut om begränsningar för folksamlingar, transporter och nedstängning av köpcentrum och andra verksamheter som restauranger och gym. Lagen föreslås gälla fram till den 30 juni.

Läs även: Morgans (S) nya plan: Fildelning ska kunna straffas lika hårt som våldtäkt

Nu behöver vi din hjälp

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag