Regeringen får skulden i sociala medier för censur av Socialdemokraternas historia

Regeringen får skulden för Youtubes beslut. Foto: Pressbild SD samt Nyheter Idag
  • Fredag 3 aug 2018 2018-08-03
E-post 1908

SVERIGE ”Morgans och Thomas bekymringssamtal med Google tycks ha haft avsedd effekt”, twittrar Sydsvenskans ledarskribent Mats Skogkär. Och likadant låter det från flera håll i sociala medier där regeringens möte med Google och Youtube misstänks spela in i att filmen om Socialdemokraternas mörka förflutna plockas ner från Youtube.

Det var på torsdagskvällen som Youtube tog beslutet att avpublicera den omtalade filmen om Socialdemokraternas mörka historia. Filmen är producerad av SD-ägda tidningen Samtiden och tar upp en lång rad exempel på samarbete med nazi-Tyskland, rasbiologi och tvångssteriliseringar – men även hur dåvarande S-ledda regeringen censurerade tidningar.

Filmen hade fått nästan 200 000 visningar innan den togs bort från Youtube. Flera personer vittnar om att de försökt ladda upp den på nytt, men filmen plockas ner igen av den stora videoplattformen. Det är ännu oklart exakt vad som ligger till grund för Youtubes beslut, men flera debattörer misstänker att det kan vara en effekt av regeringens tidigare möte med Google, som äger Youtube.

”Morgans och Thomas bekymringssamtal med Google tycks ha haft avsedd effekt”, skriver Sydsvenskans ledarskribent Mats Skogkär.

Morgan Johansson (S) hotade med lagstiftning

Det Skogkär och en lång rad andra debattörer hänvisar till är ett tidigare möte mellan regeringen och Youtube-ägaren Google. Bakgrunden är en kampanj från Expressen om att sätta press på Youtube att ta bort sådant innehåll som de anser är olämpligt. Exempelvis kom telefonsamtal med kritiska intervjuer av makthavare att avpubliceras från den stora videoplattformen.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson förklarade då att han helst ser att videoplattformen plockar bort sådant material regeringen finner olämpligt. Om så inte sker var han inte främmande att använda lagstiftning, förklarade han i en artikel i Expressen.

– I ett första skede vill jag se en dialog och en självsanering. Det är ju så vi har löst det för de traditionella medierna, men om det inte går är jag inte främmande för att gå fram med lagstiftning, antingen på nationell nivå eller på EU-nivå, sade Johansson (S) till nyhetsbyrån TT inför mötet.

Regeringens dåvarande agerande var ett led i en lång rad kampanjer från vänsterorganisationer om att stänga ner kritiska röster. Inte minst aktivistnätverket #jagärhär har misstänkts ligga bakom en lång rad aktioner för att nätjättar som Facebook, Google och Youtube ska plocka bort innehåll de inte tycker om.

– Och om vi i regeringen kan agera för att öka pressen på dem så är det ett initiativ jag gärna tar, fortsatte Johansson.

Oklart varför filmen plockades ner

Trots att regeringen tidigare suttit i ett möte med Google, Youtube och andra plattformar med det uttalade syftet att förmå dem att avpublicera innehåll som regeringen finner olämpligt är det ändå oklart vad som ligger bakom avpubliceringen av filmen om Socialdemokraternas historia.

Under fredagen ändrade emellertid Youtube sitt beslut och filmen går åter att se på den originallänk där den först publicerades. Nyheter Idag har talat med Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein, men han är fåordig.

– Jag bedriver valrörelse nu och har inte tid att spekulera i varför filmen först plockades ner. Däremot är jag glad att Youtube ändrade sig efter massiv kritik, säger Wallerstein till Nyheter Idag.

Ej heller säger han sig känna till grunderna till varför filmen togs bort från videoplattformen.

– Vi har ännu inte fått någon rimlig förklaring.

 

 

Nyhetssajten Dagens Opinion har frågat Socialdemokraterna om de på något sätt har utövat påtryckningar för att filmen om deras egen historia ska plockas bort. Men detta förnekas av Elin Tibell, pressekreterare hos Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad.

– Vi har inget med det att göra. Vi har inte gjort någon insats för att få bort filmen, säger hon.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag