Regeringen förbjuder sammankomster över 50 personer

Stefan Löfven (S). Foto: Skärmdump från regeringens sändning
  • Fredag 27 mar 2020 2020-03-27
E-post 420

STOCKHOLM Från och med söndag blir allmänna sammankomster med fler än 50 personer förbjudna. Det är regeringens senaste åtgärd för att stoppa spridningen av coronaviruset.

Statsminister Stefan Löfven (S) ledde en pressträff på fredagseftermiddagen där den nya åtgärden presenterades. Han passade också på att höja ett varningens finger till de som planerar att resa i landet under påsken.

– Du som inte behöver resa, stanna hemma. Det är allvar nu, sade Löfven.

Sedan några veckor har det varit förbjudet med sammankomster på över 500 personer. Nu skärps det förbudet.

Regeringen har beslutat att förbjuda allmänna sammankomster med fler än 50 personer. Detta efter en hemställan – en formell begäran – från Folkhälsomyndigheten.

Beslutet träder i kraft på söndag och gäller tills vidare. Straffet för den som överträder förbudet blir böter eller fängelse i upp till sex månader.

– Med en gräns på 50 personer kommer i praktiken de allra flesta offentliga tillställningar och andra sammankomster att träffas av regleringen, sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Inte alla sammankomster är dock att räkna som allmänna sammankomster. Förbudet omfattar exempelvis inte köpcentrum, skolor eller privata fester.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag