Regeringen: Forskning ska bedrivas ”utifrån den värdegrund som gäller”

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 8 mar 2021 2021-03-08
E-post 899

SVERIGE Regeringen vill villkora den akademiska friheten med värdegrund. Det varnar två forskare för på DN Debatt.

Det är en formulering i regeringens proposition ”Forskning, frihet, framtid – kunskap och innovation för Sverige” som har fått professorerna Lars Hultman och Christina Moberg vid Linköpings universitet respektive KTH att reagera. Propositionen handlar om regeringens forskningspolitik för åren 2021–2024.

Regeringen skriver att ”det ska vara en allmän princip i högskolornas verksamhet att främja och värna den akademiska friheten”. Men vidare skriver man:

”Det fria kunskapssökandet och den fria kunskapsspridningen ska dock alltid utövas inom de rättsliga ramar som finns och utifrån den värdegrund som gäller.”

”Här har vi svart på vitt att regeringen avser att villkora den akademiska friheten med värdegrund”, skriver Hultman och Moberg, som varnar för vad det kan få för konsekvenser.

”Vad händer då den dag som värdegrunden plötsligt ändrar sig, kanske med en demagog till statsminister?”

”Den fria forskningen och det fria tänkandet är hörnstenar i vår demokrati, och även resultat som går emot de styrandes åsikter måste fritt kunna framföras”, skriver Hultman och Moberg, som menar att lagen redan garanterar forskare akademisk frihet. De uppmanar därför riksdagen att rösta nej till regeringens förslag.

”Stryk värdegrundsreferensen! I stället bör våra lärosäten ges större institutionell frihet och politisk klåfingrighet hållas på armlängds avstånd.”

Läs även: Sportreporterns attack på Ebba Busch: ”De mänskliga krypen”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag