Regeringen ger BRÅ i uppdrag att utreda varför sexbrott ökar: Oklart om gruppen gärningspersoner kommer undersökas

Morgan Johansson (S) på S-kongressen. Foto: Faksimil SVT Play
  • Måndag 8 jan 2018 2018-01-08
E-post 1651

STOCKHOLM BRÅ har fått i uppdrag av regeringen att undersöka varför sexualbrotten ökar i Sverige. BRÅ tillåts även att undersöka gruppen gärningspersoner, men det är inte helt klart huruvida BRÅ kommer att göra det och i sådana fall i vilken utsträckning.  

Regeringen har gett brottsförebyggande rådet, BRÅ, i uppgift att utreda varför sexbrotten ökar. Det rapporterar Sveriges Radio. 

I uppdraget ingår även att analysera huruvida de ökade sexbrotten kan härledes till en viss grupp av gärningspersoner.

BRÅ ska analysera huruvida ökningarna gäller särskilda typer av sexualbrott, situationer, tillvägagångssätt och ”i den mån det är möjligt gruppen gärningspersoner”.

Sverigedemokraterna och sedermera också Moderaterna har ställt krav på att gärningsmännens eventuella utländska bakgrund ska undersökas i syfte att se om det finns samband mellan vissa typer av brott och vissa typer av grupper.

Socialdemokratiska justitieministern Morgan Johansson uttryckte först stark skepsis mot förslagen men säger nu att det hela är upp till BRÅ att avgöra.

– Det här uppdraget har ju precis kommit så vi håller på med att lägga upp arbetet och se vilka som ska jobba med det, så det är helt enkelt lite för tidigt att säga, säger BRÅ:s pressekreterare Monica Landergård till TT, enligt SR.

Det är därmed inte klart huruvida den sortens undersökning – undersöka samband mellan vissa grupper och vissa typer av sexualbrott – kommer att genomföras eller inte.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag