Regeringen har upptäckt 25 myndigheter

Foto: Patrik Svedberg
  • Torsdag 7 mar 2024 2024-03-07
E-post 0

Regeringen, som inlett en översyn av Sveriges myndigheter, har upptäckt att det finns 25 myndigheter fler än vad som tidigare var känt, rapporterar Expressen.

I stället för de 342 statliga myndigheter som tidigare registrerats har Sverige i själva verket 367 stycken. Detta då Statskontoret,  som är regeringens stabsmyndighet för utredning, utvärdering och uppföljning av statlig och statligt finansierad verksamhet, har identifierat 24 så kallade övervakningsnämnder som inte tidigare fanns med i det officiella registret, samt en lokal värderingsnämnd.

– De 25 nämndmyndigheterna har flugit under radarn lite och det är bra att vi har hittat dem. Nu kommer de att ingå i vår översyn, säger Lovisa Boström, utredare på Statskontoret, till Expressen.

Civilminister Erik Slottner (KD) säger till Expressen att han ”reagerade med viss häpnad och förvåning” på fyndet.

– Självklart kan det också finnas fler myndigheter som vi inte vet om. Men det gjorde mig också ännu mer övertygad om att det regeringen nu gör för att se över myndighetsstrukturen är helt rätt, säger han och fortsätter:

– När vi inte ens har koll på vilka myndigheter vi har är det i sig ett tecken på att myndighetsstrukturen är lite för spretig, och att det finns goda förutsättningar att minska antalet myndigheter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag