Regeringen högeranpassar politiken efter DÖ:s fall

Bild: Eget kollage
  • Lördag 10 okt 2015 2015-10-10
E-post 312

STOCKHOLM Företrädare för regeringspartierna har gjort upp om en krisplan efter att DÖ upphävdes på fredagen. I ett försök att undvika nyval kommer regeringen istället att satsa på att försöka högeranpassa sin politik för att på det sättet få Alliansens hjälp att få igenom sin budget i den kommande omröstningen.

Partiledarna för de två regeringspartierna träffades igår under ett extrainkallat möte, meddelar tidningen Expressen, som i sin tur hänvisar till ”initierade källor nära regeringen”. Krismötet tillkallades efter beskedet att KD lämnar decemberöverenskommelsen och Anna Kinberg Batra förklarat att DÖ därmed upphävts. Under mötet sägs Stefan Löfven (s), Åsa Romson (mp) och Gustav Fridolin (mp) ha pratat ihop sig om en krisplan.

Enligt uppgifter till Expressen förbereder sig regeringen redan nu för att Alliansen med stöd från SD kan komma att bryta ut och fälla delar av den rödgröna budgeten. Därför går den rödgröna regeringen igenom budgeten för att identifiera vilka förslag som kan komma att brytas ut av oppositionen. Löfvens plan är att styra politiken mot mitten för att skapa stöd hos borgerliga partier för kommande budget, berättar Expressen.

I en kommentar till TT på fredagkvällen öppnade Stefan Löfven för ett samarbete högerut.

– Det har hela tiden bara funnits två alternativ till decemberöverenskommelsen, blocköverskridande samarbete eller att göra sig beroende av Sverigedemokraterna, sade Löfven då.

En opinionsmätning från Nyheter Idag/Sentio visar att Socialdemokraterna når sitt lägsta stöd någonsin med 23,1 procent stöd av väljarna om det vore val idag. I ett sådant dåligt opinionsläge vill den rödgröna regeringen undvika ett nyval, menar flera bedömare.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag