Regeringen införde karensregler – nu går statssekreteraren Markstedt (S) till Arla

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi Foto: Regeringen/Twitter
  • Torsdag 28 jan 2021 2021-01-28
E-post 339

STOCKHOLM När M-profilen Filippa Reinfeldt lämnade politiken och kort därefter blev lobbyist var många socialdemokrater kritiska. Ardalan Shekarabi tillsatte en utredning som innebar karensregler för ministrar och statssekreterare. Men när S-märkta statssekreteraren Helena Markstedt nu meddelar att hon slutar och börjar på Arla är tongångarna från S-håll annorlunda – och nämnden som skulle stoppa tveksamma övergångar har gett grönt ljus.

På onsdagen meddelade Helena Markstedt (S) att hon slutar som statssekreterare åt näringsminister Ibrahim Baylan på näringsdepartementet.

I en tweet delar hon ett pressmeddelande om att hon i stället börjar som Public Affairs-ansvarig på Arla.

Tweeten har gillats av socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) som i sin tidigare roll som civilminister drev igenom att regler för statsråd och statssekreterare som lämnar för jobb inom näringslivet infördes 2018.

Numera gäller en karenstid på 12 månader och även en ämnesrestriktion som innebär att man inte under karenstiden får ta jobb som ligger inom vissa ämnesområden. En särskild nämnd där förra justitiekanslern Anna Skarhed är ordförande tar beslut.

Bakgrunden till reglerna var att Moderaternas sjukvårdslandstingsråd i Stockholm Filippa Reinfeldt slutade och inom ett par månader började på vårdföretaget Aleris som lobbyist.

Något Shekarabi reagerade mot.

– Ministrar och statssekreterare representerar medborgarnas intresse och ska inte utan vidare kunna bli lobbyister över en natt. Det förtroende, makt och insyn uppdraget innebär ska inte kunna utnyttjas på ett sätt som kan skada det offentliga eller skapa misstankar om korruption, säger civilminster Ardalan Shekarabi.

När Filippa Reinfeldt tog jobbet hos Aleris tyckte Aftonbladet Ledare att man passerade ”en gräns” och att det inte kan se värre ut än så här.

”Filippa Reinfeldts oblyga sätt att utnyttja den ställning politiken givit henne måste bli en start för en riktig debatt om genomskinlighet och anständighet. Och om regler för att garantera våra politiska företrädares integritet. Annars är Sverige en bananrepublik, på riktigt”, varnade Aftonbladet Ledare.

Som statssekreterare har Helena Markstedt tidigare jobbat med styrning av de statliga bolagen, bland annat Green Cargo, Postnord, Vattenfall och en rad andra företag som Arla kan komma att ha kontakt med. Nämnden som beslutar om karens kom dock i sitt beslut fram till att det inte kan ”antas medföra någon sådan risk som motiverar en övergångsrestriktion.”

Helena Markstedts och Ardalan Shekarabis vänskap sträcker sig tillbaka till deras tid i SSU och Shekarabis omtalade kampanj för att bli ordförande. Både hon och Shekarabi hade kontokort kopplade till en förening som hette Forum Europa. Bland annat DN, SvD och UNT rapporterade om hur pengar slussades över från en SSU-förening, SSU Gränslös, till Forum Europa. Pengar från kontot användes sedan för Shekarabis kampanj för att bli SSU-ordförande.

Nyheter Idag har sökt Ardalan Shekarabi för en kommentar och fått följande kommentar via hans pressekreterare.

”Fram tills 2018 fanns inga regler eller prövning alls för statsråd och statssekreterare som efter tjänst går till arbete i exempelvis näringslivet. Den lag som infördes förra mandatperioden innebär att statsråd och statssekretare kan hamna i karens. En särskild nämnd under riksdagen infördes samtidigt för att göra en prövning i varje fall och avgöra om man hamnar i karens eller inte.”

Nyheter Idag ställde följande frågor via mejl:

• Varför ”gillar” Ardalan Shekarabi på Twitter att Helena Markstedt tar jobb hos Arla inom karenstiden?

När Filippa Reinfeldt lämnade politiken och fick jobb i näringslivet kallade Shekarabi till pressträff och tillsatte en utredning som ledde till dagens karensregler. Shekarabi menade att det ”krävdes nya regler”. – Ministrar och statssekreterare representerar medborgarnas intresse och ska inte utan vidare kunna bli lobbyister över en natt. Det förtroende, makt och insyn uppdraget innebär ska inte kunna utnyttjas på ett sätt som kan skada det offentliga eller skapa misstankar om korruption, sade Shekarabi.

Vad är det som gör att just Helena Markstedts snabba karriärbyte från regeringskansliet till näringslivet inte är ett problem?

• Vad säger Ardalan Shekarabi till de som tycker att han är något inkonsekvent när han tillsätter en utredning efter att Filippa Reinfeldt börjat inom näringslivet, men klickar på like när en S-statssekreterare gör det samma?

Bli PLUS-medlem och:

– läs hela beslutet från nämnden som ger Helena Markstedt grönt ljus för nya jobbet

– se vilka som ingår i nämnden

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag