Regeringen kan falla: ”Potentiell risk att statsminister Stefan Löfven meddelar sin avgång”

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 26 jul 2017 2017-07-26
E-post 557

STOCKHOLM Under onsdagen kan besked komma om att regeringen faller. Det meddelar SVT Nyheter som har talat med källor i regeringskansliet. – Ja, det finns absolut en potentiell risk att statsminister Stefan Löfven meddelar sin avgång, säger en av källorna.

Konsekvenserna av regeringens hantering av den omfattande IT-skandalen kan bli enorma. Efter att Allianspartierna under en presskonferens på onsdagen meddelat att de avser väcka misstroendevotum mot tre statsråd i den rödgröna regeringen är krisen ett faktum. Det betyder att Alliansen går på Sverigedemokraternas linje om att fälla inrikesminister Anders Ygeman (S), infrastrukturminister Anna Johansson (S) samt försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Källor till SVT Nyheter berättar att regeringen inte räknat med att Alliansen skulle gå ut så hårt som de gjorde för att kräva politiskt ansvar. Dagens besked är en kalldusch för regeringen som nu sitter i krismöte.

– Ja, det finns absolut en potentiell risk att statsminister Stefan Löfven meddelar sin avgång, säger en källa till SVT.

Under onsdagseftermiddagen väntas regeringen kalla till pressträff för att meddela en eventuell avgång. Ett alternativ, som diskuteras i medier, är att regeringen avgår utan att utlysa nyval. Då blir det en ny talmansrunda och ska Alliansen ta makten måste de bestämma sig för hur de ska förhålla sig till Sverigedemokraterna, om de ska nå ett majoritetsstöd.

Framför allt blir det en tuff fråga för Centerpartiet och Liberalerna att hantera. Bägge partier har, i vart fall hittills, meddelat att det är uteslutet att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Nyheter Idag följer händelseutvecklingen under dagen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag