Regeringen lanserar feministisk satsning: Ska skriva artiklar om kvinnor på Wikipedia

Utrikesminister Margot Wallström (S). Foto: Wikipedia
  • Onsdag 14 feb 2018 2018-02-14
E-post 331

STOCKHOLM Regeringen ska starta ett projekt för att redigera in fler artiklar om kvinnor på Wikipedia. Utrikesminister Margot Wallström berättade om det nya projektet och uppgav att det är en del av den feministiska utrikespolitiken som Sverige driver.

Som ett led i regeringens feministiska utrikespolitik kräver utrikesminister Margot Wallström (S) att fler artiklar på Wikipedia borde handla om kvinnor. Under den internationella kvinnodagen, den 8 mars, kommer Utrikesdepartementet anordna skrivarstugor för att gå in på Wikipedia och skriva artiklar som handlar om kvinnor, uppger Aftonbladet.

Utrikesministern berättade om den nya satsningen i riksdagen under förmiddagen den 14 februari. Det var när Wallström läste upp utrikesdeklarationen som hon konstaterade att ”över hela världen är kvinnor förbisedda vad gäller resurser, representation och rättigheter”.

Wallström lyfter även hur satsningen hänger ihop med alla andra framgångar som Sveriges feministiska utrikespolitik har levererat.

– I Saudiarabien och Iran utbildar vi kvinnor så att de får större makt över sin ekonomi. I Rwanda har vi skapat samhällsdebatt om papparollen. Medlemmar i vårt kvinnliga medlingsnätverk arbetar med Syrien, Afghanistan, Colombia, Ukraina, säger Margot Wallström, till Aftonbladet.

Projektet påbörjas den 8 mars och kommer att äga rum i över 50 länder. För att hjälpa till med att anordna projektet kommer Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm samarbeta med Wikimedia Sverige med att skriva om olika kvinnor inom teknik och vetenskap.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag