Regeringen: Ny kärnkraft senast 2035

Foto: Nyheter Idag / Tubaist CC BY-SA 3.0
  • Torsdag 16 nov 2023 2023-11-16
E-post 0

På en pressträff på torsdagen meddelade regeringen och Sverigedemokraterna om att man kommit överens om ett tillägg till Tidöavtalet i form av en färdplan för ny kärnkraft. Ett första mål är att få kärnkraft motsvarande ”två storskaliga reaktorer” på plats senast 2035. Till 2045 ska kärnkraften byggas ut ytterligare enligt färdplanen.

– Då pratar vi motsvarande tio stycken stora kärnkraftsreaktorer, säger näringsutskottets ordförande Tobias Andersson (SD) enligt SVT Nyheter.

Det nuvarande miljömålet på 100 procent förnybar elproduktion kommer bytas ut mot ett mål på 100 procent fossilfritt. Regeringen tar även bort förbudet mot fler än tio reaktorer, samt tillsätter en utredning om att förkorta tillståndsprocessen för ny kärnkraft.

– Inom 25 år behöver vi fördubbla energiproduktionen i Sverige. Den färdplan vi presenterar i dag tydliggör regeringens målbild och ger de långsiktiga förutsättningarna för att det här ska bli möjligt, säger Ebba Busch.

Regeringen har även fattat beslut om kreditgarantier för investeringar i ny kärnkraft, och planerar att ta fram en riskdelningsmodell där staten delar risk med de aktörer som investerar i ny kärnkraft.

– Det här kommer att kosta pengar, vi säger i dag att vi tar en aktiv roll. Garantierna är otroligt viktiga men det kommer inte att räcka, det kommer att krävas att även staten är med och delar på risken, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).  

Läs även: Sol och vind-kris i Tyskland och Danmark efter nedlagd kärnkraft

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag