Regeringen och oppositionen snart överens om höjd pensionsålder

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 16 Nov 2017 2017-11-16
E-post 1156

STOCKHOLM Regeringen och alliansens närmar sig en överenskommelse om att höja pensionsåldern och skärpa reglerna för fondbolag inom pensionssystemet för att undvika att sparare blir av med miljontals kronor. Beslutet kommer troligtvis följa det förslag som den allianstillsatta utredningen kom med under 2013, att höja gränsen för den statliga pensionen från 61 till 63 år.

Under alliansregeringen tillsattes en utredning 2011 om pensionsåldern. Utredningen blev klar två år senare och kom fram till att gränsen för den statliga pensionen borde höjas från 61 till 63 år och att gränsen för hur länge lagen om anställningsskydd, LAS, ska gälla borde höjas från 67 till 69 år.

Nu pågår det en kohandel mellan regeringen och alliansen i pensionsgruppen och en uppgörelse om höjd pensionsålder är nära, erfar DN.

Samtidigt pågår det en konflikt partierna emellan om premiepensionssystemet, PPM. Socialdemokraterna ogillar PPM och vill se skärpta regler kring systemet. Alliansen vill ha kvar stor valfrihet inom PPM-systemet men inser att flera skandaler har skadat systemets trovärdighet.

En skandal som drabbat PPM-systemets trovärdighet är när fondbolaget Allra orsakat att pensionssparare blivit av med hundratals miljoner kronor. Skandalen orsakade även att den gamla S-toppen, Thomas Bodström, blev av med sin nominering till landshövding i Stockholm. Detta eftersom han satt i styrelsen för Allra.

LÄS ÄVEN: Myndighetspersonalens krav till regeringen: Att Bodström stoppas som landshövding

Nu framstår det som att en överenskommelse om skärpta regler och höjd pensionsålder närmar sig för regeringen och alliansen. Höjningen av pensionsåldern ska ske steg för steg, det ska därmed inte ske ett direkt hopp från 61 till 63 år utan en upptrappning över en längre tid.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag