Regeringen och SD föreslår åtstramad anhöriginvandring

Bild: Regeringen.se
  • Torsdag 13 jul 2023 2023-07-13
E-post

Regeringspartierna och Sverigedemokraterna lägger nu fram flera förslag för att ytterligare strama åt invandringen till Sverige. Förslagen presenteras av migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson på en pressträff på torsdag morgon.

– Ett paradigmskifte genomförs nu i svensk migrationspolitik, säger Stenergard enligt Dagens Nyheter.

Bland annat ska åldersgränsen för när anhöriginvandring för en make eller sambo kan vägras höjas från 18 till 21.

– Idag får uppehållstillstånd vägras om någon av makarna eller samborna är under 18 år. Regeringen föreslår att den åldersgränsen höjs till 21 år, vilket motsvarar den högsta åldergränsen som tillåts enligt EU-rätten, säger Maria Malmer Stenergard.

Förslaget syftar till att hindra tvångsäktenskap, och bidra till att färre unga vuxna tvingas leva i redan ingångna tvångsäktenskap.

Regeringen föreslår också att möjligheten till uppehållstillstånd av humanitära skäl begränsas. Detta genom att möjligheten att bevilja barn och vissa vuxna uppehållstillstånd på grund av särskilt ömmande omständigheter tas bort.

– Förslagen syftar till att minska antalet asylsökande som söker sig till Sverige, säger Mattias Bäckström Johansson enligt Aftonbladet.

Lagändringarna ska efter lagrådets yttrande träda i kraft den 1 december 2023.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag