Regeringen öppnar dörrarna: Säkerhetshotet David Idrisson släpps ur förvar – trots utvisningsbeslut

Foto: Nyheter Idag/Polisen
  • Måndag 4 Nov 2019 2019-11-04
E-post 4620

STOCKHOLM 46-årige uzbeken David Idrisson togs i förvar på uppdrag av Säpo i somras. Nu har Idrisson släppts på fri fot av regeringen. ”Följande fråga borde regeringspartierna ställa sig, är det svenskarnas eller terroristernas trygghet som är viktig”, skriver Henrik Vinge, vice gruppledare i riksdagen för Sverigedemokraterna.

Strömsundsbon David Idrisson dömdes i Solna tingsrätt till sju års fängelse för förberedelse till terrorbrott. Domaren Peter Alm konstaterade på en pressträff att Idrisson förberett ett dåd i IS namn.

I domen skrev tingsrätten bland annat:

Tingsrättens sammanvägda bevisbedömning resulterar i att det är styrkt att David Idrisson har skaffat, förvarat, transporterat och sammanställt 560 kg kalciumhypoklorit, 100 kg kaliumhydroxid och 50 liter svavelsyra 96 % med uppsåt att utföra en sprängning i Sverige i IS:s namn.

Svea Hovrätt konstaterade i sin friande dom att uppgifterna var ”besvärande” för Idrisson. Men att andra alternativ till att han planerat ett attentat inte kunde uteslutas. Vilket innebär att åklagaren misslyckats med att styrka åtalet bortom rimligt tvivel. Och därför friades han.

När Idrisson släppts ur häkte frihetsberövades han på uppdrag av Säpo med hänvisning till Utlänningslagen, då man gjorde bedömningen att han var ett säkerhetshot. Enligt TT går det inte att utvisa Idrisson just nu då det uppges finnas ett hot mot honom i hans hemland.

Han har suttit i förvar men har nu släppts. I sociala medier är reaktionerna på beslutet kraftiga.

Sverigedemokraternas vice gruppledare Henrik Vinge är mycket kritisk mot regeringen. Han skriver på Twitter att det handlar om prioriteringar.

 

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag