Regeringen överens med Vänsterpartiet: ”Har aldrig föreslagit totalt vinstförbud”

Foto: Vansterpartiet.se & Wikipedia.
  • Söndag 20 aug 2017 2017-08-20
E-post 44

STOCKHOLM Vänsterpartiet viker ner sig i sin kärnfråga och går med på vinstuttag i svensk välfärd. – Vi har aldrig föreslagit ett totalt vinstförbud. Vi tittar på den modell som utredningen kom fram till och det är den vi förhandlar om nu, säger Ulla Andersson, partiets ekonomiska talesperson. 

Regeringen och deras stödparti Vänsterpartiet, har enats om att fortsatt tillåta vinstuttag i svensk välfärd. Det uppger Dagens Nyheter.

I höst väntas regeringen lägga fram ett förslag som innebär begränsningar i hur mycket skattepengar privatföretagen i svensk välfärd ska få lägga beslag på.

Det förslag som ligger till grund för partiernas kompromiss är Ilmar Reepalus välfärdsutredning från november 2016. Enligt den ska företagen tillåtas ta ut 7 procent på operativt kapital i vinst.

Kompromissen mellan de rödgröna partierna innebär att Vänsterpartiet viker ner sig i sin huvudfråga.

På Vänsterpartiets hemsida, under stycket ”vinst i välfärden”, framgår det tydligt att partiet säger sig vara emot vinster i välfärden.

”Vänsterpartiet säger nej till vinster i välfärden. Det är dags att befria vården, skolan och äldreomsorgen från vinstintresset. Så kan vi få vi en välfärd att lita på”, skriver partiet på sin hemsida.

”Vänsterpartiet vill införa en lag om att skattemedel inte ska kunna gå till vinstdrivande företag i vården, skolan och äldreomsorgen”, skriver partiet i samma text.

Enligt Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomiska talesperson, har Vänsterpartiet aldrig varit emot förbud av vinstuttag i välfärden.

– Vi har aldrig föreslagit ett totalt vinstförbud. Vi tittar på den modell som utredningen kom fram till och det är den vi förhandlar om nu, säger Ulla Andersson till Dagens Nyheter. 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag