Regeringen överväger åtgärder för att stoppa bränningar av ”heliga skrifter”

Bild: Tobias Hellsten/CC BY-SA 4.0/Nyheter Idag
  • Måndag 31 jul 2023 2023-07-31
E-post

Regeringen överväger att vidta åtgärder ”för att stärka vår nationella säkerhet och säkerheten för svenskar i Sverige och i världen” skriver statsminister Ulf Kristersson (M) i ett inlägg på sociala medier på söndagen. Det handlar om de uppmärksammade koranbränningarna, som Kristersson kallar för ”bränningar som sker av kopior av heliga skrifter”.

Även arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) skriver ett inlägg med samma innehåll på plattformen X, tidigare Twitter.

Pehrsons inlägg möts av hård kritik.

På söndagen uppmanade Turkiets utrikesminister Hakan Fidan under ett telefonsamtal med sin svenska motpart Tobias Billström (M) Sverige att vidta åtgärder för att stoppa fortsatta koranbränningar, uppger en källa vid turkiska utrikesministeriet till Reuters.

Fidan uppges ha sagt till Billström att fortsatta koranbränningar med hänvisning till yttrandefriheten är ”oacceptabla” för Turkiet, som ännu inte godkänt Sveriges ansökan till Nato.

På lördagen beviljade polisen tillstånd för en allmän sammankomst utanför Sveriges riksdag, där Salwan Najem, 48, planerar att bränna en koran. Najem har tidigare deltagit i Salwan Momikas koranbränningar, och den tidigare koranbrännaren Momika ska även närvara vid måndagens demonstration.

Najem säger till Expressen att han tänker bränna koranen eftersom han vill att boken förbjuds i Sverige.

– Jag kommer att bränna den här många gånger, tills ni förbjuder den, säger han till tidningen.

Najem säger att han inte tar något ansvar för det Kristersson kallar för ett försämrat säkehetsläge på grund av koranbränningarna.

– Det är inte jag som är ansvarig. Det är inte jag som är farlig, det är de som är farliga. De går efter en terrorbok.  

Läs även: Människorättsorganisation: Förbjud koranbränningar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag