Regeringen skärper straffet för mord

  • Torsdag 31 aug 2017 2017-08-31
E-post 34

MALMÖ Regeringen stramar åt lagen och skärper straffet för mord, som numera ska bestraffas med livstids fängelse, enligt regeringens nya utredning. – Tanken är att det svåraste brottet ska ge det strängaste straffet. Det är vår utgångspunkt. Och mord är det svåraste brottet. Det är ett brott som aldrig går att reparera, säger  Justitieminister Morgan Johansson. 

Straffet för mord kommer att skärpas. Det uppger Justitieminister Morgan Johansson för Sydsvenskan.

– Mord är det värsta brottet. Då ska det ge det strängaste straffet, säger Morgan Johansson till Sydsvenskan.

Han lovar att regeringen kommer att skärpa lagen och tvinga domstolarna att döma de allra flesta mördarna till lagens hårdaste straff, livstids fängelse.

– Tanken är att det svåraste brottet ska ge det strängaste straffet. Det är vår utgångspunkt. Och mord är det svåraste brottet. Det är ett brott som aldrig går att reparera.

Ylva Norling Jönsson, lagman vid Helsingborgs tingsrätt, har på regeringens uppdrag utrett frågan. Hon föreslår att följande formulering ska skrivas in i lagen:

”Den som berövar annan livet döms för mord till fängelse på livstid. Om omständigheterna inte påkallar livstidsstraff får rätten i stället döma till fängelse på viss tid, lägst tio och högst arton år”.

Riksdagspolitikerna har tidigare försökt skärpa straffet för mord. 2014 gjordes ett försök att skriva om lagen, men det misslyckades eftersom lagtextens utformning och formulering inte blev det politikerna hade tänkt sig. Det rapporterar TT via Aftonbladet. 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag