Regeringen vägrade debattera bistånd i Aktuellt – middag med ”bästa tjejgänget”

Ingen från regeringen ville ställa upp i Aktuellt – middag med "tjejgänget" var viktigare. Foto: Faksimil svtplay / Twitter
  • Tisdag 3 Nov 2015 2015-11-03
E-post 1212

STOCKHOLM När SVT Aktuellt bjöd in representanter från regeringen för att svara på frågor och debattera förslaget om att mer än halvera biståndet via organisationen Sida kunde ingen ställa upp. På Twitter fick vi svaret – de var på middag med ”smartaste bästa tjejgänget”.

Nyheten om att den rödgröna regeringen kan komma att mer än halvera biståndet via Sida slog ner som en bomb. Om de gör verklighet av att minska biståndet så radikalt kommer det få stora konsekvenser för barn i andra länder, något som Sida själva varnat för.

På måndagen valde SVT Aktuellt att ta upp frågan och bjöd in både finansminister Magdalena Andersson (S) och biståndsminister Isabella Lövin (M), men ingen av dem kunde ta sig till tv-studion.

– Vi har bett både finansminister Magdalena Andersson och biståndsminister Isabella Lövin komma hit ikväll för att fråga hur de ser på konsekvenserna av ett minskat bistånd. Men ingen av dem hade möjlighet att komma, förklarade Jon Nilsson i SVT Aktuellt på måndagen.

Anledningen: Middag med ”smartaste bästa tjejgänget”

Orsaken till att ingen av ministrarna kunde komma var till en början oklar, men senare kom svaret på Twitter. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) publicerar en bild med sina regeringskolleger på Twitter och kommenterar den med ”smartaste bästa tjejgänget”.

Efter att tweeten från Strandhäll blev uppmärksammad i sociala medier har den raderats. Samtidigt möter regeringen stor kritik för att de prioriterat en middag istället för att svara på frågor om planerna på ett mer än halverat bistånd, något som kan drabba tusentals fattiga barn i andra länder oerhört negativt.

Istället för en representant från regeringen fick istället den borgerlige debattören Ivar Arpi rycka in i deras ställe i måndagens SVT Aktuellt. Nyligen vägrade regeringen möta moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali på ett liknande sätt i SVT Agenda, då handlade det om åldersbestämningar på ensamkommande barn.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag