Regeringen vill att nyanlända lär sig mer om svenska värderingar och normer

Ylva Johansson (S). Foto: Wikimedia commons
  • Fredag 16 feb 2018 2018-02-16
E-post 995

SVERIGE Samhällsorienteringen för nyanlända ska handla mer om de normer och värderingar som ligger till grund för det svenska samhället. Det är regeringens linje och därför har Länsstyrelsen i Jönköpings län fått uppdraget att se över samhällsorienteringen.

Regeringen säger nu att den stora invandringen under de senaste åren har skapat ett behov av att tidigt ge nyanlända information om det svenska samhället och vad som förväntas av dem. Detta eftersom det är en stor omställning för invandrare att etablera sig i Sverige.

– Några av de värderingar som präglar Sverige är jämlikhet, individuella rättigheter och skyldigheter och ett tydligt värnande av barns rättigheter. Jämställdhet mellan kvinnor och män är något vi har kämpat för under lång tid, och vi har kommit väldigt långt. Regeringen vill att samhällsorienteringen för nyanlända ska handla mer om de här sakerna, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen i Jönköpings län ska därför se över det nationellt framtagna utbildningsmaterial som används inom samhällsorienteringen i kommunerna, så att det bättre informerar om svenska normer och värderingar.

Viktigt att alla som kan jobbar

När Ylva Johansson intervjuas av TT får hon en fråga om den pågående rättegången där en muslimsk kvinna kräver 120 000 kronor i diskrimineringsersättning från sin tidigare arbetsgivare. Det var på grund av att hon inte ville ta män i hand som hon fick sluta sitt jobb som lärarvikarie. En så specifik fråga kanske inte samhällsorienteringen ska inrikta sig på, menar Johansson.

– Men det klart att man måste veta hur det fungerar på svenska arbetsplatser och hur viktigt det är att man inte behandlar kvinnor och män olika. Det är en viktig princip, säger hon till TT enligt Aftonbladet.

Dessutom ska invandrare lära sig att alla som kan måste bidra till det svenska välfärdssystemet för att det ska fungera.

– Alla som kan jobba måste jobba. Det är inget man kan välja bort. Det handlar också om den typen av värderingar, säger Johansson till TT.

Läs även: Muslimsk kvinna krävdes ta män i hand – Begär skadestånd på 120 000 kronor

Läs även: PLUS! Forskare: Muslimer drar sig undan från samhället för att skydda sina barn mot svenska värderingar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag