Kriminalvårdschef kräver sänkta straff och fler permissioner

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Lördag 15 jul 2023 2023-07-15
E-post 0

Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren kräver att regeringen överger Tidöavtalets hårdare tag mot kriminalitet för att istället sänka straffen, införa mer generösa permissioner och ge fler dömda möjlighet att avtjäna sina straff i hemmet, rapporterar Sydsvenskan.

Anledningen är bristen på platser på landets anstalter.

– Vi är i ett pressat läge, och kommer att vara i en svår situation under många år framöver, säger Holmgren till Sydsvenskan.

Kriminalvårdens egen rapport visar att Tidö-reformerna, med bland annat strängare straff, avskaffade straffrabatter och begränsningar i villkorlig frigivning, kan leda till behov på upp till 4 900 nya anstaltsplatser, vilket innebär nära en fördubbling mot antalet platser idag. Och flera av de utlovade reformerna är inte med i prognosen.

– Man kan säga att det är lågt räknat. Det finns ett antal av de här reformerna som tillkommer med stora siffror, men som vi inte kunnat räkna på. Det är otroligt svårt att göra de här beräkningarna, säger Martin Holmgren.

Martin Holmgren menar därför att man kommer behöva prioritera vilka kriminella som ska sitta på anstalt, och vilka som kan avtjäna straffen utanför anstalt.

– För att få plats i både häkten och anstalter behöver man utreda andra typer av reformer och lätta på trycket – om Kriminalvården ska kunna göra sitt för att möta den grövsta brottsligheten framöver, säger Martin Holmgren, som vill se en utredning som tittar på kortare straff för vissa brottslingar, fler fängelsedömda som avtjänar sin tid utanför anstalt och kraftigt utökade möjligheter till permissioner och utsluss.

– Våra förslag är inte att fler ska gå fria ute i samhället, utan att man ska ingripa med andra påföljder som vi uppfattar kan motsvara samma behov av samhällsskydd. Det vill jag vara noga med att påpeka. Det finns kraftfulla verktyg också inom ramen för frivården.

Justitieminister Gunnar Strömmer skriver i ett mejl till Sydsvenskan att straffskärpningarna behövs för att skydda samhället, ge brottsoffer upprättelse och trycka tillbaka den organiserade brottsligheten.

Bristen på fängelseplatser beror på att den tidigare S-regeringen påbörjat utbyggnaden för sent, menar Strömmer. “Det är det läge som vi nu hanterar” skriver han.

Läs även: Rymde från fängelse – kräver ersättning från JK

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag