Regeringen vill införa fem öronmärkta ”pappamånader” i föräldrarförsäkringen

Foto: Astrid Westvang/Flickr
  • Måndag 18 Dec 2017 2017-12-18
E-post 298

SVERIGE Regeringen föreslår att utöka mängden pappamånader i föräldraförsäkringen från tre månader till fem månader. Om pappan inte kan ta ut alla sina månader kommer de att försvinna istället för att överföras till den andra föräldern så som det sker idag.

Idag den 18 december presenterar regeringen en utredning om hur föräldraförsäkringen kan göras mer jämställd. Utredningen förslår att antalet öronmärkta månader i föräldraförsäkringen, dvs mängden månaden som endast en av föräldrarna kan ta ut, ska öka från tre månader till fem månader, det uppger Sveriges Radio.

Regeringens särskilda utredare, Lars Arrhenius, menar att fokuset för utredningen har varit att barnen ska få lika bra relation till båda föräldrarna tack vare ändringar i föräldraförsäkringen.

– Det vi gör nu är att gå in och reservera ytterligare månader som man inte kan lämna över till den andra föräldern. De tidigare förändringarna man gjort när man gått in och reserverat har inneburit en förändring, det är därför vi går in och lämnar det här förslaget, Lars Arrhenius, till Sveriges Radio.

Utredningen har fokuserat på barnets rätt till att spendera tid med båda föräldrarna. Under de tre första åren av ett barns liv föreslås det att pappan ska ha fem föräldramånader vikta till sig själv och sitt barn. Kan mannen inte ta ut sina månader försvinner de, det går inte längre att överföra dem till den andra föräldern.

Lars Arrhenius menar att det primära fokuset för utredningen är att det måste bli mer jämställda uttag av föräldraförsäkringen.

– Det är ju det som ligger som grund för vårat uppdrag, den problematiken, hur det ser ut för kvinnor och de ekonomiska förluster man kan göra på lång sikt. Det är därför vi föreslår ganska ingripande förslag för att männen tar ut en större del och det inte bara blir så att kvinnan ska ta det ansvaret. För att jämna ut ekonomiska skillnaderna så är det nödvändigt att man tar ett mer jämställd uttag, säger Lars Arrhenius, till Sveriges Radio.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag