Regeringen vill komma åt organiserat tiggeri: Förbjuder ”människoexploatering”

Morgan Johansson (S) på S-kongressen. Foto: Faksimil SVT Play
  • Onsdag 13 Dec 2017 2017-12-13
E-post 339

STOCKHOLM Regeringen beslutar om en lagrådsremiss om att komma åt det organiserade tiggeriet. Justitieminister Morgan Johansson uppger att det nya brottet ”människoexploatering” ska se till att rättsväsendet kan komma åt nätverk som utnyttjar utsatta människor.

Regeringen föreslår att införa ett nytt brott som kallas ”människoexploatering”. Regeringen vill komma åt problemet med människor som tvingas in i att tigga och vidta åtgärder för att hitta och straffa människor som utnyttjar utsatta, det uppger SVT Nyheter.

Regeringen besluter idag om en lagrådsremiss i ämnet. Människor lockas till Sverige varje år med löften om jobb och försörjning men tvingas istället in i tiggeri eller slavliknande arbeten. Det nya brottet ska komma åt flera av problemen enligt justitieminister Morgan Johansson (S).

– Det fyller två luckor. Det ena är den situation där man tjänar pengar på andras tiggeri, den täcks i dag inte av de vanliga människohandelsreglerna. Den andra är att man utnyttjar människor i arbete under helt orimliga villkor, säger justitieminister Morgan Johansson (S), till SVT Nyheter.

Johansson menar att de senaste fem eller tio åren har Sverige utvecklats i en riktning där många människor befinner sig i Sverige och arbetar i slavliknande förhållanden eller tvingas in i tiggeri. De som tigger kontrolleras av kriminella nätverk som med jämna mellanrum beslagtar de pengar som samlats ihop av tiggarna, enligt Johansson.

En annan grupp som regeringen vill kunna understödja med förslaget är asylsökande som fått avslag men som inte lämnat landet. Enligt Johansson tvingas många av dem in i arbeten med en lön på tio kronor i timmen och de bor i källare. Lagförslaget väntas träda i kraft den 1 juli 2018.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag