Regeringen vill se fler utvisningsdömda i fotboja

  • Torsdag 10 aug 2023 2023-08-10
E-post

Fler personer i förvar för utvisning och under längre tid, färre personer som sätts på anstalt istället för förvar samt fotboja istället för förvar för personer som ska utvisas. Det är några av förslagen i direktiven som migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och SD:s migrationspolitiska talesperson, Ludvig Aspling presenterade på en pressträff på torsdagen.

– För att kunna skapa en modern och ändamålsenlig förvarsverksamhet så menar vi att det behövs en bred översyn av hela regelverket. Man kan också konstatera att det har kommit ett antal hemställlningar från Migrationsverket genom åren som tidigare regeringar inte har tillgodosett, säger Maria Malmer Stenergard enligt Dagens Nyheter.

Ludvig Aspling tar upp frågan om förvarstagna som kriminalvårdsplacerade av Kriminalvården för att de inte kan vistas med andra eller för att de ska utvisas. Något regeringen vill minska då anstaltsplatserna behövs för att rymma dömda brottslingar.

– En utgångspunkt för översynen är att antalet placeringar av förvarstagna i Kriminalvårdens anstalter och häkten ska minska. Förvarsverksamheten måste samtidigt fungera på ett tryggt och säkert sätt, så det ska därför undersökas vilka ytterligare åtgärder som kan behöva vidtas, säger Ludvig Aspling 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag