Regeringen vill slopa villkorliga frigivningar

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Söndag 4 jun 2023 2023-06-04
E-post

Regeringen tillsätter en utredning för att slopa de villkorliga frigivningar efter två tredjedelar som idag är huvudregel för fängelsestraff, rapporterar TT. Istället för automatisk frigivning efter två tredjedelar vill regeringen att fångar som sköter sig väl ska få chansen att friges i förtid – men först efter tre fjärdedelar av avtjänat straff. 

”Det vi ser nu är ett resultat av ett straff­rättsligt system som redan från början haft brister, tillsammans med en samhälls­utveckling som tillåtits gå alldeles för långt. Därför lägger vi nu om rättspolitiken på snart sagt alla områden” skriver representanter från regeringspartierna samt Sverigedemokraterna i en debattartikel.

Utredningen ska även lämna förslag om att införa så kallad förvaringsdom i Sverig, ett straff som idag finns i dag i både Norge och Danmark och innebär att en dömd person inte får något fastställd datum för frigivning. Den mest kände fången som sitter på förvaringsdom är terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik i Norge.

Tidöpartierna vill att förvaringdom ska dömas till personer som utgör en samhällsfara med hög risk för återfall, som exempelvis de som döms för grov våldtäkt mot barn.

Läs även: Regeringen planerar sänkning av straffmyndighetsåldern

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag