Regeringen vill tvinga alla att betala för SVT och SR via skattsedeln: ”När vi betalar för public service då investerar vi i vår demokrati”

Foto: Skärmdump regeringens hemsida
  • Torsdag 12 apr 2018 2018-04-12
E-post 1141

I dag meddelade kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) på en pressträff att regeringen kommer att lägga förslag om att slopa TV-licensen och i stället ersätta det med en skatt.

Att slopa TV-licensen, eller TV-avgiften som den numera heter, och ersätta det med en skatt är ett förslag som kommer från en parlamentarisk utredning där samtliga partier stödde förslaget.

Skatten ska betalas av alla över 18 år som betalar skatt och är en procent av den beskattningsbara lönen. Det sätts ett maxtak som för 2019 beräknas hamna på drygt 1 300 kronor. Studenter och andra personer utan beskattningsbara inkomster undantas.

Dagens TV-avgift är på 2 400 kronor och är en avgift per hushåll, oavsett hur många som är boende. Med den nya skatten så kommer en familj med två vuxna således att betala drygt 2 600 kronor – en höjning mot tidigare. Och det gäller alltså oavsett om man har TV eller inte.

En rad andra förslag presenteras. Bland annat ska inte aktiva riksdagsledamöter få sitta i Förvaltningsstiftelsens styrelse (som styr över SVT och SR).

För att förhindra att en ny eventuell regering vill minska SVT och SR genom att strypa anslagen så föreslår även regeringen att tv-skatten läggs fast för en hel tillståndsperiod – åtta år.

Regeringen säger sig även vara beredd att göra ingrepp i grundlagen för att skydda SVT och SR.

”Regeringen aviserar en utredning om public service-företagens oberoende är tillräckligt garanterat genom nuvarande reglering eller om oberoendet kan och bör stärkas ytterligare genom ändringar i grundlag”, skriver man på regeringens hemsida.

Läs även: SVT fortsätter tappa förtroende – men högre hos vänsterväljare

Se hela pressträffen med Alice Bah Kuhnke här:

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag