Regeringens budgetförslag kommer innebära världens högsta marginalskatt

Bild: Joakim Ramstedt
  • Onsdag 16 sep 2015 2015-09-16
E-post 739

STOCKHOLM Om budgetförslagen från regeringen blir verklighet kommer Sverige nästa år att gå om önationen Aruba och få världens högsta marginalskatt på 60 procent. Avtrappningen av jobbskatteavdraget gör att vissa löntagare endast kommer att få behålla 40 procent av sin nästa löneökning, rapporterar organisationen Svenskt Näringsliv på sin sida ekonomifakta.

Regeringens förslag att trappa ner och slutligen avskaffa det så kallade jobbskatteavdraget för löntagare som tjänar mellan 50 000 kronor i månaden och upp till 123 000 kronor i månaden, kommer att innebära att den svenska marginalskatten blir högst av alla länder i världen rapporterar organisationen Svenskt Näringsliv på sin hemsida. Den effektiva marginalskatten kommer i vissa fall att bli hela 60 procent för för de med inkomster mellan 52 000 och 123 000 kronor i månaden.

Redan idag ligger den högsta marginalskatten i Sverige på 57 procent fördelat på kommunal, statlig och värnskatt. För en inkomsttagare som tjänar mer än 52 430 kronor i månaden fördelas det på en genomsnittlig kommunal skatt som är 32 procent, därefter en statlig skatt på 20 procent och så den så kallade värnskatten på fem procent.

Regeringens förslag att trappa ned jobbskatteavdraget på inkomster över 52 430 kronor upp till den övre brytpunkten som idag är 123 000 kronor innebär i praktiken en skattehöjning för denna inkomstgrupp på upp till 3 600 kronor i månaden. De som tjänar mer än 123 000 kronor kommer dock inte att märka av någon förändring. Då sjunker nämligen marginalskatten ner till 57 procent igen.

Om förslaget går igenom kommer alltså Sverige att åter bli det land där staten tar ut de högsta marginalskatterna i världen av sina medborgare. De som har de allra högsta inkomsterna kommer dock inte att drabbas. Detsamma gäller de som tjänar mindre än 52 000 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag