Regeringens förslag – Afghaner som kom innan 24 november 2015 kan få stanna

Foto: Faksimil Regeringen.se
  • Måndag 27 Nov 2017 2017-11-27
E-post 3253

STOCKHOLM Regeringen presenterar sitt förslag om att ensamkommande afghaner som kom till Sverige innan den 24 november 2015 kan få en chans att stanna. Förslaget innebär att afghaner som kom under den tiden och som idag studerar eller har studerat kan få ansöka om uppehållstillstånd.

Regeringen håller en presskonferens under måndagen den 27 november klockan 15.30 om ett förslag rörande de ensamkommande afghanerna. Under presskonferensen meddelar berörda ministrar att de afghanska ensamkommande som kom till Sverige innan den 24 november 2015 kommer få en chans till att stanna.

– Förslaget möjliggör för dem som kommit till Sverige innan 24 november 2015 och som sökt uppehållstillstånd att få stanna och slutföra sin gymnasieutbildning, säger biståndsminister Isabella Lövin (MP), under presskonferensen.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) meddelar att de ändringar som görs och som möjliggör för fler afghaner att stanna kommer ske inom ramen för gymnasielagen. De afghaner som ansökte om asyl under 2015 och som inte fick sitt ärende behandlat inom 15 månader kommer att få en chans till att söka om uppehållstillstånd.

Ramen för att söka om uppehållstillstånd är om man studerar på gymnasiet eller om man har studerat på gymnasiet och har en avsikt för att studera vidare på högskolan. Ett till alternativ är om man väljer att gå regeringens yrkespaket som är en praktisk utbildning för att komma direkt in i arbete.

Något som kommer att ändras är lagen om EBO, dvs att asylsökande kan få välja eget boende i Sverige. Detta ändras till förmån för att underlätta trycket på delar av Sverige som överbelastas av invandringen, exempelvis Malmö och Södertälje. Regeringen ska införa en social prövning för att avgöra var asylsökande ska bo.

Enligt migrationsminister Heléne Fritzon (S) gäller den nya lagstiftningen endast de ensamkommande afghanerna som kom under 2015. Ministern påpekade noggrant att båda regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, står för den nuvarande migrationspolitiken när de gäller övriga grupper som invandrat till Sverige.

Vid flera tillfällen fick ministrarna frågan om hur många afghaner som kan komma att stanna till följd av förslaget. Samtliga gångerna uppgav ministrarna att de inte kan uppge en siffra men att de kan röra sig om cirka 10 000 afghaner.

LÄS ÄVEN: Regeringen vill att fler Aghaner ska få stanna – Vill inte uppge hur många eller vad det kostar: ”Vanskligt att använda en siffra”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag