Regeringens förslag: Invandrare som riskerar utvisning ska slippa straff

Foto: Patrik Svedberg
  • Söndag 21 okt 2018 2018-10-21
E-post 2294

SVERIGE Invandrare som kan komma att utvisas ska inte lagföras för mindre brott, enligt ett nytt lagförslag från regeringen. Moderaterna och Sverigedemokraterna kritiserar förslaget då förundersökningar mot invandrare som utför mindre brott kommer läggas ner.

Enligt ett förslag från migrationsminister Heléne Fritzon ska personer med ett utvisningsbeslut slippa förundersökning om de begår ett brott och straffet understiger sex månader, det uppger TV4.

Förslaget presenterades redan under sommaren 2018 och ska, enligt regeringen, vara en metod för att minska polisens arbetsbörda. Regeringen menar att ”intresset för att verkställa ett avlägsnande kan väga tyngre än att utreda brottet i Sverige”.

Både Moderaterna och Sverigedemokraterna kritiserar detta förslag då de menar att det sviker rättssäkerheten om man gör undantag för utlänningar när man ska utreda brott. I effekt innebär förslaget att utlänningar med utvisningsbeslut och som begår vissa typer av stöld eller sexuella övergrepp inte kommer genomgå en rättsprocess.

Migrationsminister Heléne Fritzon har låtit media, via sin pressekreterare, få veta att hon inte är intresserad av att svara på några frågor gällande förslaget.

LÄS ÄVEN: Nobbad somalier slog ner kvinna – slipper fängelse och utvisning

LÄS ÄVEN: Judehatet räddar brandbombaren från utvisning: ”Klart det känns stötande”

Ska invandrare med utvisningsbeslut slippa straff för mindre brott?
3504 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag