Regeringens miljonsatsing: Nu ska invandrarkvinnor lära sig svenska

Foto: Anders Löwdin/Socialdemokraterna
Foto: Anders Löwdin/Socialdemokraterna
  • Tisdag 10 sep 2019 2019-09-10
E-post 5780

SVERIGE Invandrarkvinnor som tillbringar dagarna hemma med sina barn har visat sig vara en svår grupp att få in på arbetsmarknaden. Därför vill regeringen lägga sammanlagt 225 miljoner kronor på att få dessa kvinnor att lära sig svenska. Det meddelar finansminister Magdalena Andersson (S) i SVT:s Morgonstudion.

Nästa vecka presenteras regeringens höstbudget och då ingår satsningen på att få utrikesfödda kvinnor att lära sig svenska under sin föräldraledighet.

Nästa år vill regeringen spendera 65 miljoner kronor på detta, för att sedan öka stödet till 80 miljoner kronor under de följande två åren. Att få in invandrarkvinnor i jobb ska enligt regeringens beräkningar ge statskassan ett tillskott på 37 miljarder kronor.

– Det är viktigt att ha ett eget arbete, det är grunden till det svenska samhället. Alla som kan jobba – ska jobba, säger Magdalena Andersson i Morgonstudion på tisdagen.

Men trots att det handlar om mångmiljonbelopp tycker SVT:s programledare att det inte blir så mycket pengar om man slår ut det på varje kommun. Andersson får svara på varför regeringen inte vill satsa ännu mer.

– Det blir en del pengar, men det är inte en jättestor grupp. Den här satsningen ökar möjligheterna för gruppen att kunna gå på öppna föräldragrupper och kurser för att kunna träna på sin svenska, svarar hon.

Stöd Nyheter Idag

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag